Vilma
3 °C
11 °C

Bezáratják a Madstert

2002.12.05. 09:24
Aspen amerikai szövetségi bíró rendelkezése alapján be kell szüntetnie szolgáltatását a Madster fájlcserélőnek. Ha nem teszi meg önként, a lemezkiadók felszólíthatják internetszolgáltatóját, hogy tagadja meg a fájlcserélő szervereinek hozzáférését.
Marvin Aspen amerikai szövetségi bíró hétfőn úgy rendelkezett, hogy a - korábban Aimster néven ismert - Madster fájlcserélőnek be kell zárnia weboldalát és le kell kapcsolnia összes számítógépét az internetről, írta a News.com. Ha ezt nem teszi meg önként, a bíró engedélye alapján a lemezkiadók felszólíthatják a Madster ISP-jét, hogy tiltsa le a fájlcserélő szervereinek hozzáférését. A végzés december 22-én lép életbe.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA természetesen üdvözölte a döntést, szerintük Aspen legújabb rendelkezéseit már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Egy kiskapu még van

Aspen már korábban is felszólította a fájlcserélőt, hogy ne engedjen szerverein jogvédett anyagokat csereberélni. A Madster tulajdonosa, Johnny Deep akkor teljesíthetetlennek nevezte a rendelkezést, és a fájlcserélő folytatta tevékenységét. Deep szerint a Madster rendszere nem teszi lehetővé annak ellenőrzését, hogy az egyes felhasználók milyen fájlokat cserélgetnek, és azok jogvédettek-e.

Egy kiskapu még nyitva áll a Madster előtt: Aspen december 19-re újabb meghallgatásra hívta be Deepet, ahol lehetőség nyílhat egy olyan megállapodásra, hogy az eredeti rendelkezésnek megfelelően, a jogvédett anyagok szűrésével üzemelhessen tovább a fájlcserélő.

Áttelepültek a felhasználók

Persze a Madster körüli pereskedés - csakúgy, mint korábban a Napster esetében - csak kevéssé befolyásolja magát az internetes fájlcserélést. A felhasználók nagy része már egyébként is áttelepült a Kazaa-ra vagy a Morpheusra, miután a Madster csődöt jelentett.

Aspen végzéseinek és a szerzői jogi törvénnyel kapcsolatos értelmezéseinek mindazonáltal van hatása: ezek alapján indítottak pert lemezcégek és filmstúdiók a Sharman Networks, a Kazaa üzemeltetője és a StreamCast Networks, a Grokster működtetője ellen.