Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezáratják a Madstert

2002.12.05. 09:24
Aspen amerikai szövetségi bíró rendelkezése alapján be kell szüntetnie szolgáltatását a Madster fájlcserélőnek. Ha nem teszi meg önként, a lemezkiadók felszólíthatják internetszolgáltatóját, hogy tagadja meg a fájlcserélő szervereinek hozzáférését.
Marvin Aspen amerikai szövetségi bíró hétfőn úgy rendelkezett, hogy a - korábban Aimster néven ismert - Madster fájlcserélőnek be kell zárnia weboldalát és le kell kapcsolnia összes számítógépét az internetről, írta a News.com. Ha ezt nem teszi meg önként, a bíró engedélye alapján a lemezkiadók felszólíthatják a Madster ISP-jét, hogy tiltsa le a fájlcserélő szervereinek hozzáférését. A végzés december 22-én lép életbe.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA természetesen üdvözölte a döntést, szerintük Aspen legújabb rendelkezéseit már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Egy kiskapu még van

Aspen már korábban is felszólította a fájlcserélőt, hogy ne engedjen szerverein jogvédett anyagokat csereberélni. A Madster tulajdonosa, Johnny Deep akkor teljesíthetetlennek nevezte a rendelkezést, és a fájlcserélő folytatta tevékenységét. Deep szerint a Madster rendszere nem teszi lehetővé annak ellenőrzését, hogy az egyes felhasználók milyen fájlokat cserélgetnek, és azok jogvédettek-e.

Egy kiskapu még nyitva áll a Madster előtt: Aspen december 19-re újabb meghallgatásra hívta be Deepet, ahol lehetőség nyílhat egy olyan megállapodásra, hogy az eredeti rendelkezésnek megfelelően, a jogvédett anyagok szűrésével üzemelhessen tovább a fájlcserélő.

Áttelepültek a felhasználók

Persze a Madster körüli pereskedés - csakúgy, mint korábban a Napster esetében - csak kevéssé befolyásolja magát az internetes fájlcserélést. A felhasználók nagy része már egyébként is áttelepült a Kazaa-ra vagy a Morpheusra, miután a Madster csődöt jelentett.

Aspen végzéseinek és a szerzői jogi törvénnyel kapcsolatos értelmezéseinek mindazonáltal van hatása: ezek alapján indítottak pert lemezcégek és filmstúdiók a Sharman Networks, a Kazaa üzemeltetője és a StreamCast Networks, a Grokster működtetője ellen.