Ágnes
-1 °C
2 °C

Visszaküldik a letöltött zenét a netezők

2003.11.21. 09:55
Egy amerikai weboldal arra buzdítja az internetezőket, hogy kalózmásolataikat küldjék vissza a lemezkiadóknak. A 'lopott' termék visszaküldése azonban egyáltalán nem célravezető, ugyanis a lemezkiadók éppen ezzel tudják bebizonyítani, hogy a feladó korábban jogsértést követett el.
"Mindig is tudtuk, hogy zenét is tilos lopni, de eddig megpróbáltuk elhitetni magunkkal, hogy valójában csak megosztjuk egymással a jó lemezeket, hiszen az osztozkodás jó dolog. A kedvenc zenészeink azonban azt mondják, a megosztás valójában lopás és jogsértés. Ezért úgy döntöttünk, hogy visszaküldjük nekik a számokat" - írja a SendThemBack.org.

Az oldal szerint a kalózmásolatokat emailben, CD-re írva, levélben és faxon érdemes elküldeni a kiadóknak. Az első két módszer viszonylag könnyen kivitelezhető, hiszen csak egy újabb digitális másolatot kell készíteni, az utóbbiakhoz azonban ki kell nyomtatni a fájlokat. Egy négy-hat perces szám néhány ezer A4-es oldalon fér el.

Nem igazán jó ötlet

Musinger Ágnes, a Mahasz ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy nagyon viccesnek találja az ötletet, de ezzel a feladó csupán leleplezné önmagát, hiszen éppen ezzel bizonyítaná, hogy illegális másolatokkal rendelkezik.

Szinger András, az Artisjus jogi szakértője az Indexnek elmondta: semmi értelme sincsen a fájlok visszaküldésének, mivel ezzel nem "teszik jóvá" cselekedetüket a netezők, a múltban elkövetett jogsértés ugyanúgy elítélendő.