Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Bíróságon támad a Matáv

2004.06.16. 20:38
A Matáv nem tudja elfogadni a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának hétfőn kihirdetett döntését, miszerint csökkentenie kell a szolgáltatók közötti összekapcsolási díjakat, és azt bíróságon támadja meg.
Az NHHT hétfőn mind az öt magyarországi helyi vezetékes szolgáltatót az összekapcsolási díjak csökkentésére kötelezte. A döntés szerint az összekapcsolási díjak átlagosan 38-55 százalékkal, a Matáv esetében átlagosan 38 százalékkal csökkennek. Lapinformációk szerint az Invitel is bírósághoz akar fordulni. A szolgáltatókat azonban a pereskedés nem mentesíti az NHHT döntésének végrehajtása alól.

A díjcsökkentés megteremti a lehetőséget a fogyasztói árak csökkentésére is, azonban a tényleges hatást csak a piaci verseny fogja eldönteni, mondta Kozma Zsolt, Matáv nemzetközi szabályozási és árpolitikai igazgatója.

Időhiány

Kozma elmondta, a Matáv nem ért egyet a döntés több pontjával és "udvariatlannak" tartja azt, hogy a tanács az eljárási határidőhöz képest két hetes késéssel, úgy hozta meg a döntést, hogy azt egy nap alatt kellett volna érvényesíteni. A Matáv ezt jogilag aggályosnak, technikailag pedig megvalósíthatatlannak tartja, mivel több mint tucatnyi társszolgáltatóval kell szerződéseket módosítania. A Matáv egyébként a szerződések módosításakor, illetve az új szerződések megkötésekor az új összekapcsolási díjakat csak jogfenntartással fogja érvényesíteni.

Költségszámítás

Kozma szerint az NHHT által megállapított összekapcsolási díjak nem fedezik a költségeket. A Matáv kimutatta a költségeit, az NHHT viszont nem költségszámítás, hanem ár-összehasonlítás alapján bírálta azokat felül. Az NHHT az EU-árszintnek megfelelő árak kialakításakor azonban nem hasonló piaci környezetben működő és hasonló fejlettséggel rendelkező cégek árait vette figyelembe, így az NHHT által megállapított díjak költségszint, és egyes esetekben EU-átlag alattiak is, hangsúlyozta az igazgató. Bár az NHHT a többi szolgáltatót is az összekapcsolási díj csökkentésére kötelezte, a Matáv szolgáltatási területén kívüli területeken - azaz az ország mintegy 20 százalékán - ötven-nyolcvan százalékkal magasabb összekapcsolási díjak lesznek érvényben és ez hátrányos lehet az ott élő fogyasztók számára, mondta Kozma.