Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Domainbrókerkedéssel vádolják a Matávot

2002.09.12. 17:11
Etikátlan domainkereskedelemmel vádolja a Matávot egy frissen alakult üzleti kommunikációs részvénytársaság. A telefontársaság cáfol, és matávos dolgozók és információk elszipkázásával gyanúsítja a Wobiscomot.
A Protomix csoportba tartozó Wobiscom Rt. június 19-én sajtótájékoztatón jelentette be megalakulását Budapesten. A társaság informatikai és üzleti kommunikációra szakosodott, tulajdonosai a Protomix Rt., a Grepton Rt. és a menedzsment, köztük az éppen a Matáv-csoporttól átigazolt vezérigazgató, Szabó István, aki korábban a MatávCom vezérigazgató-helyettese és a Matáv által felvásárolt macedón telefontársaság, a Maktel pénzügyi vezérigazgatója volt.

A Wobiscom Rt. alapítói a sajtótájékoztatót megelőzően megfeledkeztek a cég domainneveinek lefoglalásáról. Mikor erre sor került, azt tapasztalták hogy a wobiscom.hu-t és a wobiscom.com-ot is bejegyeztette valaki az elmúlt hetekben. A wobiscom.hu-t az ISZT Kht. adatbázisának tanúsága szerint a Matáv Rt. jegyeztette be július 16-án. A Wobiscom illetékese szerint a telefontársaság többszöri ügyvédi felszólításra sem volt hajlandó tárgyalni velük a domain átengedéséről.

15 millió forintot követelt a matávos stróman

Még érdekesebbnek bizonyult a wobiscom.com története: ezt egy, a NIC adatbázisának tanúsága szerint makói illetőségű magánszemély, Nagy Tamás jegyeztette be június 29-én. Nagy Tamás privát emailben 15 millió forintot kért a Wobiscom Rt.-től a domainnévért, de a levélváltás során matávos céges emailcímről (ln.matav.hu) is bejelentkezett. A Wobiscom Rt. álláspontja szerint Nagy Tamás feltehetően Matáv-alkalmazott, és követelése része a telefontársaság az ügyben tanúsított "etikátlan magatartásának".

A Wobiscom Rt. azért hozta nyilvánosságra az ügyet, mert nem kíván domainnevekről alkudozni a piacvezető telefontársasággal, ugyanakkor precedens értékűnek tartja az Internet Szolgáltatók Tanácsa mellett működő választott bíróság hasonló ügyekben hozott ítéleteit. A társaság helyzetét egy esetleges perben viszont nehezítené, hogy bár előtársaságként június elsejétől már működött, a cégadatbázis tanúsága szerint hivatalosan csak szeptember 3-án került bejegyzésre a magyar cégbíróságon.

A Matáv cáfol és pikírt

Az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre a Matáv sajtóosztálya az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A Matáv örömmel tudatja minden érdekelttel, hogy a Wobiscom domain-nevek használatára immáron egy hete, pontosan 2002. szeptember 4-e óta tiszta használati jog illeti meg a Wobiscom Rt-t: ekkor kötötte meg ugyanis a Wobiscom Rt. többségi tulajdonosa, a Grepton Rt. és a Matáv azt a megállapodást, amely alapján a Matáv térítés nélkül átengedte a wobiscom.hu és a wobiscom.com nevek használatát. Az etikus magatartás kapcsán szeretnénk megjegyezni az internetes társadalom teljes körű tájékoztatása érdekében, hogy a Wobiscom Rt. és a Matáv ezen barátságos megállapodása voltaképpen volt kollégák szívélyes megegyezéseként is felfogható, hiszen a Wobiscom Rt. szinte minden érdemi dolgozója mintegy 3 hónapja még a Matáv csoport munkavállalója volt, akiket Szabó István Wobiscomos vezérigazgató úr (akinek munkaviszonya a Matávval ez év nyarán szűnt meg, és korábban a MatávCom vezérigazgató-helyettese volt) hívott át jelenlegi munkahelyükre. Méghozzá nem is eredménytelenül, hiszen a MatávCom azóta több volt ügyfelét veszítette el olyan körülmények között, amelyek Matávos belső információk ismeretét és használatát feltételezik... A domain nevek használatával kapcsolatos ügyet a Matáv ezzel lezártnak tekinti."

No comment.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!