Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kettős játszma

2001.05.24. 13:15
Max Butler egykori cracker, hacker és biztonsági szakértő rendszeresen szolgáltatott információt kollégáiról az FBI-nak. Miután megtagadta, hogy egy találkozó erejéig bekábelezzék a szövetségiek, a börtönben találta magát.
Kérem, ne haragudjanak meg a címért. Jelen történetünk valóban olyan, mint egy benga kereskedelmi tévé farmernadrágos akciófilmje.

Max Butler huszonnyolc éves. Az elmúlt öt évben "Max Vision" néven hackerként és biztonsági szakemberként szerzett elismerést. Egyes források szerint azt állította, hogy még soha nem találkozott olyan rendszerrel, amelybe ne tudott volna bejutni. Ugyanebben az időszakban az amerikai szövetségi hivatal aktáiban "Equalizer" néven szerepelt, mint informátor.

Max Butlert hétfőn tizennyolc hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte egy szövetségi bíróság, miután bűnösnek találta egy katonai és védelmi szervereket 1998 májusában érintő vírusfertőzésben. Butler szabadulása után három évig csak akkor használhatja az internetet, ha nevelőtisztjétől külön engedélyt kap rá.

Vidám kollaboráció

Butler egy vádalkut követően 1996 óta dolgozott az FBI-nak. Keveseket lepett volna meg azzal, ha ezt a tényt szendvicsemberként hirdette volna magáról, hiszen közismerten meggyőződéses híve volt a white hat és black hat hackerek (magyarul a jó hackerek és gonosz crackerek ld. keretes anyagunk) közötti különbségtétel megismertetésének és betartatásának.

Emberünk ugyanakkor családos emberként saját komputerbiztonsági cégét vezette a kaliforniai Santa Clarában. Közben utánajárt jó pár crackernek. 1998 júniusában azzal a feladattal látogatott a DefCon 6 hackerkonferenciára, hogy ott minél több megjelent PGP kulcsát szerezze meg, lehetőleg névvel együtt.

Vírus, ellenvírus

Kalapok
A "white hat" és a "black hat" hacker elnevezés eredete a központi hackerzsargon fájl tanulsága szerint a jelmezretorika: a jók fehér sapkát viselnek, a rosszak feketét. A gyakorlatban egy "white hat" békés biztonsági tanácsadó, míg a "black hat", a cracker, aki a dicsőségért vagy pénzért használja ki a rendszerek gyengéit. Ismert továbbá a "gray hat", vagyis a szürke sapkás hacker is, aki rosszindulatú tevékenységét időnként a társadalom számára hasznos rendszerbiztonsági tesztekkel szakítja meg.
A gyümölcsöző együttműködésnek azonban különös körülmények között idén vége szakadt.

A vírus, amelyért "Equalizert" elítélték, nem a szokásos kórokozó volt. Max egy akkoriban terjedő féregvírus alapján egy olyan ellenvírust írt, amely terjedése során betömte azt a biztonsági hibát, amelyet az alapul vett vírus kihasznált. Mindez kivételes jó cselekedetnek számított volna, ha nem marad titokban - Maxnek jó oka volt, hogy titokban tartsa az ellenvírust: az ugyanis a biztonsági hiba elhárítása mellett csak általa ismert hátsó ajtókat telepített a fertőzött rendszerekre.

2000 márciusában Max Butlernek a testére erősített lehallgatóberendezéssel kellett volna a hackerként a "Digital Jesus" nevet használó, szintén biztonsági szakértő, Matthew Harrigannel találkoznia. A fehér sapkás hacker azonban visszautasította a szövetségi nyomozókat.

Max Butler nem sokkal ezután a vádlottak padján találta magát, most pedig börtönbe vonul. Szabadulása után három évig csak a nevelőtisztje engedélyével nyúlhat internethez - vélhetően akkor is FBI-megrendelésre. Azt, hogy ő maga hogyan vélekedik a történetről és saját szerepéről, nem tudhatjuk: Max Vision nem nyilatkozik.