Eredménytelenül zárult az antitröszt-egyezkedés

2000.04.03. 15:46
A Microsoft és az amerikai igazságügyi minisztérium közötti egyezkedést vezető bíró bejelentette, hogy megállapodás nélkül álltak fel a felek a tárgyalóasztaltól. Ezután Thomas Penfield Jackson bíró lépése következik, amikor a héten ítéletet hirdet a szoftvercég ellen indított antitröszt perben. A Microsoft helyzete a várható elmarasztaló döntés fényében sem tragikus, akár minimális veszteségekkel megúszhatják az Egyesült Államok harmadik antitröszt perét.

Richard Posner, a chicagói feljebbviteli bíróság vezetője a hét végén lezárta a tárgyalásokat a Microsoft és a minisztérium között. Eredetileg szerdáig kapott haladékot, hogy kibékítse a feleket és mindenki számára elfogadható kompromisszumos békével, de úgy vélte, a véleménykülönbségeket a hátralévő négy nap alatt nem lehetett volna elsimítani.

Richard Posner, a chicagói feljebbviteli bíróság vezetője
Posner a négy hónapig tartott megbeszéléseket záró nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy eleve kevés esélye volt kicsikarni a megegyezést. A közeledő álláspontok egy idő után megtorpantak és túl mély maradt a szakadék a felek között a tárgyalások kimenetele, a várható eredmény és a megállapodás pontjainak tisztázása kérdésében. Posner nyilatkozatában elismerte a minisztérium és a Microsoft erőfeszítéseit, azonban nem tesz említést a további 19 felperes tagállamról. Elemzők szerint ez okozhatta a kudarcot.

Joel Klein főügyész szerint a minisztérium előnyben részesítette volna a peren kívüli megállapodást, de bizonytalan alapokon nyugvó megállapodást nem fogadhatott el. Maga Bill Gates is elismerően szólt Jackson és Posner bírók igyekezetéről, ahogy küzdöttek a megállapodásért. Gates a minisztériumot okolja a tárgyalások kudarcáért, amiért a hivatal nem egyeztetett elég hatékonyan a tagállamokkal. ,,Több szélsőséges vélemény jelent meg a minisztérium körül, amelyek meghiúsították a megegyezést" - mondta a Microsoft-atya.

A tagállamokat nevében Tom Miller államügyész jelentette ki, hogy ,,az igaszságügyi minisztériummal együtt legjobb képességeik szerint mindent megtettek a kiegyezés érdekében." Miller szerint szilárdan kitartanak céljaik megvalósítása (azaz a darabolás) mellett, de továbbra is nyitottak a Microsoft értelmes javaslataira.

A tárgyalások utolsó előtti napján a tagállamok új követeléssel álltak elő, amelyek azután a párbeszéd végéhez vezettek. Az egyik ezek közül az az újraélesztett ötlet volt, hogy a Microsoft készítse el Office irodai alkalmazáscsomagját Linux alá. A másik minden egyes tagállamnak jogosítványt adott volna, hogy önállóan érvényesítse a megállapodás pontjait. A Microsoft ezt értelemszerűen nem fogadta el.

Ezzel megnyílt az út Thomas Penfield Jackson bíró előtt, hogy akár azonnal ítéletet hirdessen az 1998 óta húzódó antitröszt perben. Szakértők szerint amennyiben Jackson bíró kártérítésre ítéli a szoftvercéget, egy rakás civiljogi per alá adhat új töltetet. A Microsoft ügyvédei készen állnak megtámadni egy esetleges elmarasztaló ítéletet, amely legkésőbb 2 éven belül a legfelsőbb bíróságon köthet ki.  • Hírek
  • Támogatások