Benedek
-4 °C
5 °C

A Microsoft fellebbezését tárgyalja az Európai Bíróság

2004.10.01. 14:23
A Microsoft súlyos hátrányt szenved ha a Windows operációs rendszert a Windows Média Player audiovizuális szoftver nélkül kell terjesztenie, közölte a cég ügyvédje az Európai Bírósággal. A bíróság elnöke, Bo Vesterdorf már a második napja hallgatja a Microsoft indoklását a márciusban kivetett uniós bírság fizetésének azonnali megkezdése ügyében. Az Európai Bizottságot a bíróság ezt követően hallgatja meg.
A Bizottság vétkesnek találta a Microsoftot szabadverseny törvények megsértésében a Windows operációs rendszer alkalmazásainak monopolisztikus szándékkal, a versenytársak hátrányára történt kihasználásában. A Microsoft a büntetés kifizetésének felfüggesztéséért folyamodott fellebbezésének tárgyalása időtartamára, ami akár négy évnél is hosszabb időt is igénybe vehet. A Microsoft kifizetett már 497 millió euró (611,4 millió dollár) büntetést.

Káros lenne a változás

Linda Averett a Microsoft szakértője kifejtette, hogy számos weboldal és alkalmazás működésképtelenné válhat a Windows Media Player kizárása miatt. "A Windows operációs rendszerrel telepített számítógépeket vásárló felhasználók becsapva érezhetik magukat ha működésképtelen weboldalakkal kényszerülnek szembesülni." A felhasználók bizonytalanná válhatnak a Windows jövőbeni változtatásait illetően is.

A Bizottság szerint a fenti felvetés nem jelent problémát, mivel a számítógépgyártók változatlanul audiovizuális szoftverrel együtt értékesítik majd termékeiket. A különbség abban rejlik, hogy a gyártók számos eltérő audiovizuális szoftver közül választhatják majd ki az elképzeléseiknek leginkább megfelelőt, ami versenyhelyzetet teremt a fejlesztők között és végső soron a minőség javulásához vezet.

Más lejátszó is működik

A RealNetworks Inc., melynek terméke a Windows Media Player egyik riválisa, bemutatót tart majd a bíróságnak annak demonstrálására, hogy más audiovizuális eszközök is problémamentesen futhatnak Windows környezetben. Averett azonban a Microsoft részéről azonban rámutatott, hogy ilyen külső alkalmazások számára a Windows egyes funkciói egész egyszerűen nem elérhetőek.