Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Unió 280,5 millió euróra büntette a Microsoftot

2006.07.12. 12:55
Az Európai Bizottság szerdán 280,5 millió eurós bírsággal sújtotta a világ legnagyobb számítógépprogram-gyártóját, az amerikai Microsoftot, mert nem hajtotta végre az EU 2004-es figyelmeztetését, hogy jobban ossza meg a piacon csaknem egyeduralkodó Windows műszaki adatait a konkurenciával.

Európa legfelsőbb versenyügyi szabályozó testülete szerdán meghozta döntését, napi 1,5 millió euróra bünteti a szoftveróriást, december 16-ra visszamenő hatállyal. A közel 78 milliárd forintnak megfelelő összegű bírság egy július tizediki döntés értelmében augusztustól napi hárommillió euróra nőhet. A bizottság most először büntetett egy korábbi döntés figyelmen kívül hagyása miatt.

A világ legnagyobb szoftvergyártó cégét két évvel ezelőtt azért marasztalta el az EU, mert a cég jogtalanul használta ki domináns piaci pozícióját. A szoftvergyártó a vádak szerint olyan információkat tartott vissza, amelyek segítségével a riválisok szerverszoftverei ugyanolyan gördülékenyen együttműködhetnének a Windows operációs rendszerrel, mint a Microsoft saját szervertermékei. Az EU azt követelte, hogy a Microsoft adja át ezeket a műszaki információkat, és most azt állítja, hogy ez nem történt meg hiánytalanul.

A büntetés felső határa július tízig napi kétmillió euró volt, amikor úgy döntöttek az uniós diplomaták, hogy - türelmetlenségüknek nyomatékot adva - a jövőbeni büntetések felső határát napi hárommillió euróra növelik.

Korábban azt nyilatkozta a Microsoft, hogy keményen dolgozik a határidő betartásán, illetve hogy elkészítse a riválisainak szánt műszaki leírásokat. A szoftvercég szerint háromszáz alkalmazottja csak ezzel a projekttel foglalkozik. A Microsoft szerint igazságtalan lenne most kiszabni a büntetést, miközben dolgozik a legutolsó, július 18-i határidő betartásán. A Microsoft forgalma 2005-ben 40 milliárd dollár volt, azaz alig kevesebb mint 110 millió dollár naponta.