Mária
17 °C
29 °C

Az Unió 280,5 millió euróra büntette a Microsoftot

2006.07.12. 12:55
Az Európai Bizottság szerdán 280,5 millió eurós bírsággal sújtotta a világ legnagyobb számítógépprogram-gyártóját, az amerikai Microsoftot, mert nem hajtotta végre az EU 2004-es figyelmeztetését, hogy jobban ossza meg a piacon csaknem egyeduralkodó Windows műszaki adatait a konkurenciával.

Európa legfelsőbb versenyügyi szabályozó testülete szerdán meghozta döntését, napi 1,5 millió euróra bünteti a szoftveróriást, december 16-ra visszamenő hatállyal. A közel 78 milliárd forintnak megfelelő összegű bírság egy július tizediki döntés értelmében augusztustól napi hárommillió euróra nőhet. A bizottság most először büntetett egy korábbi döntés figyelmen kívül hagyása miatt.

A világ legnagyobb szoftvergyártó cégét két évvel ezelőtt azért marasztalta el az EU, mert a cég jogtalanul használta ki domináns piaci pozícióját. A szoftvergyártó a vádak szerint olyan információkat tartott vissza, amelyek segítségével a riválisok szerverszoftverei ugyanolyan gördülékenyen együttműködhetnének a Windows operációs rendszerrel, mint a Microsoft saját szervertermékei. Az EU azt követelte, hogy a Microsoft adja át ezeket a műszaki információkat, és most azt állítja, hogy ez nem történt meg hiánytalanul.

A büntetés felső határa július tízig napi kétmillió euró volt, amikor úgy döntöttek az uniós diplomaták, hogy - türelmetlenségüknek nyomatékot adva - a jövőbeni büntetések felső határát napi hárommillió euróra növelik.

Korábban azt nyilatkozta a Microsoft, hogy keményen dolgozik a határidő betartásán, illetve hogy elkészítse a riválisainak szánt műszaki leírásokat. A szoftvercég szerint háromszáz alkalmazottja csak ezzel a projekttel foglalkozik. A Microsoft szerint igazságtalan lenne most kiszabni a büntetést, miközben dolgozik a legutolsó, július 18-i határidő betartásán. A Microsoft forgalma 2005-ben 40 milliárd dollár volt, azaz alig kevesebb mint 110 millió dollár naponta.