Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Elvették üzemeltetőjétől a Minimax.hu domaint

2001.08.14. 14:31
A Fővárosi Bíróság ideiglenes intézkedéssel arra kötelezte a Minimax.hu domaint jelenleg fenntartó Minimax Bt-t, hogy mondjon le a domainnév használatáról. A domaint ugyanis az azonos nevű tévécsatorna is magának követeli, és védjegybitorlással vádolja az oldal üzemeltetőit. A weboldal tartalma hamarosan más címre költözik, a tévétársaság csak pernyerés esetén kapja meg a Minimax.hu címet.
A bíróság előzetes intézkedése váratlan fordulatot jelent a Minimax.hu körüli vita történetében, az Internetszolgáltatók Tanácsának domainvitás ügyekben döntő eseti választottbírósága ugyanis két hónappal ezelőtt elutasította a tévétársaság keresetét. Akkor a Minimax Rt rosszhiszemű, megtévesztő és jogellenes névhasználattal, továbbá védjegybitorlással vádolta az oldal üzemeltetőit, és arra kérte a választottbíróságot, hogy vegyék el a domaint a Minimax Bt-től. Az eseti választottbíróság azonban nem látta bizonyítottnak sem a rosszhiszeműséget, sem a megtévesztést, a védjegybitorlás kérdésében pedig nem döntött, mivel ez a bíróság illetékessége.

A jó domain párját ritkítja

Az ügy iskolapéldája az internet egyik legnagyobb problémájának, a névínségnek. Regisztrálható domainekből ugyanis már nagyon kevés van, ráadásul a cégek névazonossága miatt egy domainnévre többen is jogosultak lehetnek. A regisztrátorok ezért annak adják a domaint, aki elsőként jelentkezik, a késve feleszmélők pedig pénzért vagy peres úton próbálhatják megszerezni a kívánt domaint. Vitatott ügyekben az olyan nemzeti szervezetek döntenek, mint az ISZT választottbírósága, illetve nemzetközi ügyekben a genfi WIPO hasonló hivatala.

A domainbrókereknek befellegzett

Egy domainnevet azonban többnyire csak akkor lehet regisztrálójától elvitatni, ha az bizonyíthatóan értékesítés céljára, vagy rosszhiszeműen, megtévesztő céllal jegyezte be. A domainbrókerek ugyanis nagy cégek vagy ismert termékek nevének lefoglalásával, majd eladásával próbálnak pénzt csinálni - bár ez egyre kevésbé megy nekik, a választottbíróságoknak köszönhetően.

Ködös üzleti ajánlatok

A Minimax Bt saját cégnevét regisztrálta, amelyhez joga van - ha két azonos nevű cég pályázik egy domainre, azonos jogokkal, akkor az elsőként jelentkezőnek adják a nevet. A tévécsatorna szerint a nevet "lényegében percekkel a gyermekcsatorna előtt "sikerült" regisztrálnia jelenlegi tulajdonosának, majd nem sokkal később annak átadását ajánlotta fel - 15 millió forint ellenében". Ezzel szemben a Minimax Bt szerint annak idején a tévécsatorna jelentkezett a domain megvásárlására, az üzlet azonban nem jött létre. Dokumentumok híján nem tudni, melyik verziója igaz a történetnek, melynek részletei korábbi cikkünkben olvashatók.

Védjegybitorlással vádolják a weboldalt

A tévécsatorna azonban védjegyként is bejegyeztette nevét, és védjegybitorlással vádolja a weboldal üzemeltetőit. A Fővárosi Bíróság szerint valószínűsíthető a jogsértés, mivel a Minimax.hu domain összetéveszthető a cég védjegyével, továbbá a weboldal szolgáltatásai nagyrészt azonosak a védjegy árujegyzékében szereplőkkel. Mivel a bíróság szerint erkölcsi és anyagi kárt okozhat az oldal további működése, a Minimax Bt-t annak megszüntetésére kötelezték.

Költözik a Minimax.hu tartalma

A per tovább folyik, az előzetes intézkedéssel azonban gyakorlatilag eldőlt a kérdés, a bezárásra ítélt Minimax.hu oldal látogatói ugyanis vélhetően elpártolnak a laptól. Azt a tévécsatorna és a weboldal képviselői is tudják, hogy a jó névválasztás létfontosságú a hálón: egy jól megjegyezhető cím sokkal nagyobb látogatottságot hoz, mint egy írásjelekkel tarkított, hosszú és bonyolult URL. Az oldalon jelenleg olvasható közlemény szerint "az itt található tartalom várhatóan át fog kerülni másik szerverre."

Dr. Tálas K. József, a Minimax Rt-t képviselő ügyvéd álláspontja
Kétségtelen tény, hogy mint a gazdaság összes területén az interneten is jelentos szerepe van a névválasztásnak. A "MINIMAX" szó esetében azonban le kell szögezni, hogy a szó közismertségre és közkedveltségre (ezáltal tényleges üzleti - látogatottsági - értékre) csak és kizárólag azáltal tett szert, mert a világ egyik legismertebb média vállalkozásához, a Canal+-Vivendi-Universal csoporthoz tartozó gyermektelevíziós csatorna elnevezéseként jelent meg. A csatorna indítása elott senki sem kívánt ilyen néven Magyarországon domaint regisztrálni.