Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Magának követeli a Minimax.hu-t a tévécsatorna

2001.05.09. 12:48
Választottbírósági eljárást kezdeményezett a Minimax Rt. a Minimax.hu domainnév jelenlegi tulajdonosa és üzemeltetője, a Minimax Bt. ellen. Az ügy érdekessége, hogy a Minimax Bt.-t hat évvel a tévécsatorna hazai indulása előtt alapították, s a domainbejegyzés is megelőzte a Minimax tévécsatorna védjegyként való bejegyzését.
Több mint nyolc éve, 1993 áprilisában alakult a Minimax Média Szoftver és Analízis Betéti Társaság, melynek tevékenységi körei között szerepel a szoftverkészítés, az adatfeldolgozás és a közösségi-művelődési tevékenység is. A cég tavaly január 19-én adta be igényét a Minimax.hu domainre az Elender Rt.-hez. A regisztrációt azonban az Elender egyhetes habozás után elutasítja, arra hivatkozva, hogy igénylésével közel egyidőben egy prioritásos igény is érkezett a céghez, a prioritást igazoló irat hiányában azonban egyik igénylő kérelmét sem tudják teljesíteni. A Minimax még aznap beadja igényét az Eurowebhez, mely bejegyzi számára a domaint.

Eközben megérkezik a hazai piacra a Minimax tévécsatornát üzemeltető társaság, melyet 1999. november végén jegyeznek be Blue Notes Műsorszolgáltató Részvénytársaság néven. A cég 1999. november elején kezdeményezi a Minimax védjegy bejegyzését a távközlés területén, a Szabadalmi Hivatal azonban csak 2000 novemberében veszi lajstromba a védjegyet. A védjegybejentés napja egyébként a domainnév regisztrálásánál a prioritásos eljárás szempontjából nem releváns: kizárólag a lajstromozott, vagyis az igénylés időpontjában védjegyoltalom alatt álló védjegyek jogosultjai által benyújtott igénylések élveznek prioritást a delegálás során.

A Minimax domainen a bt. ügyvezetője, Homoki Máté tájékoztatása szerint 2000 februárjában indult a tartalomszolgáltatás, főleg gyerekek számára kínáltak általuk írt meséket és más tartalmakat. A lap jelenleg portálként működik, linkgyűjteményében a tévécsatornák mellett rajzfilmek, képregények, mesék és online játékok szerepelnek. Homoki szerint a kezdetektől fogva tapasztalni lehetett a domainen jelentkező felhasználók csoportja valamint a televízió nézőközönsége közötti átfedést. "Amennyiben a céggel kapcsolatos információkkal láttuk volna el az oldalt az az említett látogatói közönség körében a mi imidzsünkkel kapcsolatos negatív reakciót váltott volna ki, eredeti célunk pedig - más látogatói csoportok körében - pont ennek ellenkezője volt" - mondta el az Indexnek.

"Értelemszerű volt tehát olyan stratégiát választani, hogy tevékenységünk profiljához igazodva a médiatartalom a látogatói igényeknek is részben megfeleljen, valamint hogy a közölt tartalom ne sértse a tv-csatorna üzleti érdekeit. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az együttműködő magatartás nem egyedüli járható útként merült fel részünkről, számos olyan tartalmat elhelyezhettünk volna a site-on, ami a tv-csatornának súlyos károkat okozott volna, mi mégis a kezdetektől fogva ezt választottuk. Az internet-közösségek, azon belül is a családok virtuális időtöltése került a középpontba" - nyilatkozta Homoki Máté.

A Minimax tévé 2000 februárjában, az oldal indulásával egyidőben újabb védjegyoltalmi bejegyzést ad be a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz a Minimax névre, internetes szolgáltatásokkal kapcsolatban. A védjegyet május végén veszik lajstromba. Szintén februárban a Blue Notes Rt. képviselői megkeresik a Minimax Bt.-t, és árajánlatot kérnek a Minimax.hu domainre. A cég nem kívánja eladni a domaint, álláspontja szerint "az internetes médiajelenlétbe vetett hite nyomán a domainnév használatáról való lemondással a Minimax néven folytatott mindennemű üzletszerű tevékenységétől meg kell válnia". Ezért nem a domainnevet, hanem a teljes céget kínálja fel megvételre a Blue Notes Rt.-nek, többmillió forintért. A Blue Notes az eladási ajánlatra nem válaszol, áprilisban azonban bejegyzi a Minimaxtv.hu domaint.

Az ügy ezután egy évig pihen, majd idén februárban a Blue Notes Rt. elnevezései közé bekerül a Minimax Műsorszolgáltató Részvénytársaság elnevezés. Áprilisban pedig - a Minimax Bt. értesítése nélkül - a Minimax Rt. keresetet nyújt be az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) Eseti Választottbíróságához. A cég keresetében azt kéri, hogy a választottbíróság állapítsa meg: a Minimax Bt. a Minimax.hu domainnevet megtévesztően, rosszhiszeműen és jogellenesen használja. A Blue Notes Rt. kéri az ISZT Kht.-t, hogy a minimax.hu domainnév delegálását vonja vissza a Minimax Bt.-től, és őket tekintse a domainnév vonatkozásában prioritással rendelkező igénylőnek, továbbá, hogy kötelezze a Minimax Bt.-t a perköltségek megfizetésére.

A keresetben a Minimax Rt. azt is felrója a Minimax Bt.-nek, hogy engedély nélkül helyezte el weboldalán a tévécsatorna logóját. A mostanára már levett logó egyébként a tévécsatorna oldalára mutatott, célja feltehetően nem a megtévesztés volt, hanem az eltévedt internetezőket segítette eljutni a tévécsatorna lapjára. Jelenleg a Minimax.hu oldalon nyolc magyar nyelvű tévécsatorna logója látható, valamennyi az adott csatorna honlapjára mutat, a Minimax azonban csak szöveges linket kapott, a logót levették.

Homoki Máté, a Minimax Bt. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy az ellenük kezdeményezett választottbírósági eljárásról két hete, az ISZT ajánlott leveléből értesültek. A levél felszólítja a Minimax Bt.-t, hogy beadványát két héten belül, vagyis e hét péntekig juttassa el az ISZT választottbíróságához.

Megkerestük a Minimax Rt. jogi képviselőjét is, a Sár és Társai ügyvédi iroda munkatársát. Dr. Tálas K. József kérdésünkre elmondta, hogy keresetüket áprilisban benyújtották az ISZT-hez, azóta azonban semmilyen információt nem kaptak az ügyről. A történet a választottbírósági eljárással folytatódik, melyről hamarosan beszámolunk.

Névkavarás az Axelero körül
Mint ismeretes, a Matávnet májustól Axelero Internet Rt. néven működik tovább. Április 25-én a Csúcs.hu domainregisztrátornál Somló Anna igénylést nyújtott be a következő domainnevekre: accelero.hu, excelero.hu, exelero.hu, axcelero.hu, akcelero.hu, axerelo.hu, akszelero.hu, axero.hu. Ezeket a domainneveket az igénylő egy speciális, "Accelero" nevű autósport klub létrehozására szerette volna használni.
A Matávnet néhány nappal később, május 2-án jelentette be új nevét. Ezzel egyidőben kifogást emelt a Somló Anna által igényelt domainnevekkel kapcsolatban. A Csúcs.hu szerint az igénylés teljesen szabályos volt, megtévesztő szándékról szó sem lehetett, hiszen az Axelero, mint márka- vagy szervezetnév az igénylés pillanatában ismeretlen volt, és védjegyként sem szerepelt a Magyar Szabadalmi Hivatal adatbázisában.
Ennek ellenére a Csúcs.hu Kft javaslatára Somló Anna úgy döntött, hogy az igényelt domainnevekről lemond, mivel az időközben piaci szereplővé vált Axelero Internet Szolgáltató Rt névhasználata és hirdetései sértenék Somló Anna induló üzleti vállalkozásának érdekeit. Így az igénylő autósport klubja számára más nevek regisztrációja mellett döntött.