Ágnes
-1 °C
2 °C

A gyerekeknek joguk van az erőszakhoz

2006.04.06. 11:00
Kalifornia, Illinois és Washington állam után Michiganben is alkotményellenesnek nyillvánított a bíróság egy olyan törvényt, amely tiltja az erőszakos videojátékok eladását kiskorúaknak. A bíróság szerint nem bizonyítható, hogy az erőszakos játékok valóban agresszívvé teszik a gyerekeket, és a videojátékokat ugyanúgy védi az amerikai alkotmány, mint a filmeket és a tééműsorokat.

Megsemmisítette egy amerikai bíróság Michigan múlt szeptemberben hozott törvényét, amelyben az állam megtiltotta az erőszakos videojátékok eladását és bérbe adását kiskorúaknak. A törvényt múlt szeptemberben léptette hatályba az állam kormányzója, Jennifer M. Granholm. A kormányzó akkor azt mondta: „A törvény a józan észen alapul, és a szülők kezébe ad minden eszközt arra, hogy megvédjék gyermekeiket az erőszak és a szex ellen”.

#alt#
25 to life, a zsarugyilkos játék

A törvény szerint az a program számít „ultraerőszakos, explicit videojátéknak”, amely folyamatosan és ismétlődően ábrázol kirívó és gyűlöletkeltő erőszakot. Ez utóbbit a törvény úgy definiálja, mint „fizikai sérülést vagy fizikai erőszakot ábrázoló, valódi vagy szimulált képi megjelenítést, amelyen az erőszakos cselekedeteket valósághűen ábrázolt emberi lények ellen hajtják végre”. A tiltott cselekedetek között szerepel a gyilkosság, a kegyetlenkedés, a végtagtól való megfosztás vagy egyéb testrészek csonkítása, a törvénybe ütköző szexuális jellegű cselekedetek és a kínzás is.

A jogszabályt hatályba lépése után azonnal megtámadták a szakmai szervezetek, többek között a játékszoftvereseket tömörítő Entertainment Software Association (ESA), a videoforgalmazók szövetsége és a michigani kiskereskedők, azon az alapon, hogy a pontatlanul megfogalmazott törvény korlátozza a kifejezéásszabadsághoz fűződő jogokat.

Egy körzeti bíróság már november elején ideiglenesen hatályon kívül helyezte a törvényt, az indoklás szerint azért, mert az állam „nem tudta demonstrálni azt a feltételezett kárt, amely ellen védelmezni szándékozik” a fiatalkorúakat.

A kifejezés egy formája

Egy múlt pénteki ítéletében az ügyet tárgyaló bíró, George Steeh végleg megsemmisítette a jogszabályt, azzal az indoklással, hogy a videojátékok a szabad kifejezés egy formáját jelentik, csakúgy, mint a filmek vagy a tévéműsorok. Steeh azt az érvelést is elutasította, miszerint a számítógépes és konzoljátékok interaktív természete korlátozná azt a védelmet, amelyben az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése (First Amendment) a sajtó- és szólásszabadságot részesíti.

Az ítélet indoklásában Steeh kifejti: „A [Michigan] állam által elvégzett kutatásnak nem sikerült bebizonyítania, hogy a videojátékok bármikor bárkit erőszakos cselekedetek elkövetésére sarkalltak volna, sőt azt sem, hogy küszöbön álló erőszakkal fenyegettek volna”.

Az ítéletnek és az indoklásnak hatása lehet az Egyesült Államokban folyó több hasonló perre is. Alabama államban épp most tárgyalják a GTA Cop Killer (zsarugyilkos) néven emlegetett ügyet, amelyben a bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy egy helyi tinédzser, Devin Moore valóban a Grand Theft Auto hatására, illetve a játékból tanultak alapján gyilkolta-e meg három áldozatát, köztük két rendőrt.