Friderika
12 °C
29 °C

Milliók katonai fejlesztésre egy képregény alapján

2002.08.29. 15:12
Ha az amerikai hadsereg futurisztikus fegyverei közül néhány úgy fest, mintha közvetlenül egy képregényből pattant volna elő, elképzelhető, hogy valóban ez a helyzet. A Montrealban élő Ray és Ben Lai grafikusok állítása szerint a Massachusetts Institute of Technology (MIT) az általuk rajzolt Radix képregényből az engedélyük nélkül használt fel egy képet, és nyert el egy 50 millió dolláros katonai fejlesztési támogatást.
A kérdéses kép hozzásegítette az intézetet, hogy elnyerjék a megbízást a katonák következő generációs harci páncélzatának kifejlesztésére. A MIT fejlesztői szerint a különleges golyóálló viselet révén a katonák hat méter magasra ugorhatnak, parancsra csaknem láthatatlanná válhatnak, védelmet élveznének a kémiai és biológiai fegyverek ellen, és a sebeik gyorsan begyógyulnának.

"Úgy mutatják be, mint tudományos tényt, miközben mi sci-fiként képzeltük el. És a külső szemlélő nem is tudja, hogy mi voltunk ezzel az elsők. Most akár azt is gondolhatnák, hogy mi másoljuk a MIT ötleteit" - mondta a Wirednek Ray Lai.

A vitatott kép a Radix decemberben megjelent első számából származik. Ebben Valerie Fiores, a képregény hősnője egy kéken izzó nagy kézifegyverrel, sportos fekete páncélzatban mutatkozik, nindzsaszerű csuklyával, térdig érő fémes csizmában.

Csak "oktatási céllal" másoltak

Egy május 3-án kelt levélben Mark Kelly, a MIT ügyvédje elismerte, hogy a hadseregnek benyújtott pályázatban felhasználták a képet. De Kelly véleménye szerint a MIT "oktatási célból" és csak igen kis számban, alig 25 példányban sokszorosította a dokumentumot, így nem sérülhettek a Lai fivérek jogai.

A rajzot a március közepén kiadott, és online is megjelentetett egyik MIT sajtóanyag tartalmazta, amelyben beszámoltak a fejlesztési támogatás elnyeréséről. A katonai nanotechnológiai intézet (Institute for Soldier Nanotechnologies) szintén több hírében szerepeltette a Lai-féle képregény hősnőjét.

A professzor szerint a lánya műve

A MIT pályázatban a rajzot egy bizonyos H. Thomas műveként tüntették fel. A MIT 150 fős nanotechnológiai intézetét vezető Ned Thomas professzor a News.com-nak azt állította, hogy a rajzot a lánya készítette.

A Wired nem tudta elérni a MIT illetékeseit. A hadsereg egyik szóvivője csak annyit közölt, hogy a MIT a benyújtott anyagai alapján megnyerte a pályázatot. Az 50 millió dolláros katonai fejlesztési támogatás egyébként a legnagyobb az intézet történelmében.

Bukhatnak a perben

Ray és Ben Lai félbeszakították a Radix készítését, míg sorba veszik jogi lehetőségeiket. A Spawn (Ivadék) sorozatot is kiadó Image Comics terjesztésében a Radix első száma mintegy 30 ezer példányban kelt el. Ha a Lai fivérek perre mennek, adott esetben nincs sok esélyük, figyelmeztetnek szerzői jogi szakértők.

"Bíróság elé vihetik az ügyet, de hogy igazat is kapnak, az teljesen más kérdés" - mondta Joseph Walsh, a szellemi tulajdoni kérdésekre szakosodott New York-i Ladas & Perry iroda ügyvédje. Véleménye szerint az alperesek védekezése az lesz, hogy az eset nem jelentett veszélyt a piacra. Akkor lehetne megfogni őket, ha például egy másik képregényt kezdtek volna el terjeszteni.