Judit
3 °C
7 °C

Milliók katonai fejlesztésre egy képregény alapján

2002.08.29. 15:12
Ha az amerikai hadsereg futurisztikus fegyverei közül néhány úgy fest, mintha közvetlenül egy képregényből pattant volna elő, elképzelhető, hogy valóban ez a helyzet. A Montrealban élő Ray és Ben Lai grafikusok állítása szerint a Massachusetts Institute of Technology (MIT) az általuk rajzolt Radix képregényből az engedélyük nélkül használt fel egy képet, és nyert el egy 50 millió dolláros katonai fejlesztési támogatást.
A kérdéses kép hozzásegítette az intézetet, hogy elnyerjék a megbízást a katonák következő generációs harci páncélzatának kifejlesztésére. A MIT fejlesztői szerint a különleges golyóálló viselet révén a katonák hat méter magasra ugorhatnak, parancsra csaknem láthatatlanná válhatnak, védelmet élveznének a kémiai és biológiai fegyverek ellen, és a sebeik gyorsan begyógyulnának.

"Úgy mutatják be, mint tudományos tényt, miközben mi sci-fiként képzeltük el. És a külső szemlélő nem is tudja, hogy mi voltunk ezzel az elsők. Most akár azt is gondolhatnák, hogy mi másoljuk a MIT ötleteit" - mondta a Wirednek Ray Lai.

A vitatott kép a Radix decemberben megjelent első számából származik. Ebben Valerie Fiores, a képregény hősnője egy kéken izzó nagy kézifegyverrel, sportos fekete páncélzatban mutatkozik, nindzsaszerű csuklyával, térdig érő fémes csizmában.

Csak "oktatási céllal" másoltak

Egy május 3-án kelt levélben Mark Kelly, a MIT ügyvédje elismerte, hogy a hadseregnek benyújtott pályázatban felhasználták a képet. De Kelly véleménye szerint a MIT "oktatási célból" és csak igen kis számban, alig 25 példányban sokszorosította a dokumentumot, így nem sérülhettek a Lai fivérek jogai.

A rajzot a március közepén kiadott, és online is megjelentetett egyik MIT sajtóanyag tartalmazta, amelyben beszámoltak a fejlesztési támogatás elnyeréséről. A katonai nanotechnológiai intézet (Institute for Soldier Nanotechnologies) szintén több hírében szerepeltette a Lai-féle képregény hősnőjét.

A professzor szerint a lánya műve

A MIT pályázatban a rajzot egy bizonyos H. Thomas műveként tüntették fel. A MIT 150 fős nanotechnológiai intézetét vezető Ned Thomas professzor a News.com-nak azt állította, hogy a rajzot a lánya készítette.

A Wired nem tudta elérni a MIT illetékeseit. A hadsereg egyik szóvivője csak annyit közölt, hogy a MIT a benyújtott anyagai alapján megnyerte a pályázatot. Az 50 millió dolláros katonai fejlesztési támogatás egyébként a legnagyobb az intézet történelmében.

Bukhatnak a perben

Ray és Ben Lai félbeszakították a Radix készítését, míg sorba veszik jogi lehetőségeiket. A Spawn (Ivadék) sorozatot is kiadó Image Comics terjesztésében a Radix első száma mintegy 30 ezer példányban kelt el. Ha a Lai fivérek perre mennek, adott esetben nincs sok esélyük, figyelmeztetnek szerzői jogi szakértők.

"Bíróság elé vihetik az ügyet, de hogy igazat is kapnak, az teljesen más kérdés" - mondta Joseph Walsh, a szellemi tulajdoni kérdésekre szakosodott New York-i Ladas & Perry iroda ügyvédje. Véleménye szerint az alperesek védekezése az lesz, hogy az eset nem jelentett veszélyt a piacra. Akkor lehetne megfogni őket, ha például egy másik képregényt kezdtek volna el terjeszteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?