Benedek
-5 °C
5 °C

Kártyaformátumban tér vissza a munkakönyv

2003.04.16. 11:01
Két héten belül a kormány elé kerülhet a munkakártya végleges koncepciója, melyre az adatvédelmi biztos is rábólintott. Szeptemberben már törvényt fogadhat el a munkaügyi nyilvántartási rendszerről az Országgyűlés. A nyilvántartásból a munkavállalók TAJ-számuk és PIN-kódjuk segítségével kérdezhetik le a munkaviszonyukra és járulékfizetésükre vonatkozó adatokat.
A munkavállalói adatok egységes országos nyilvántartására olyan megoldást sikerült találni, amely az adatvédelmi biztosnak is elfogadható, így a szaktárca véglegesítheti a munkakártya néven megismert munkaügyi nyilvántartási rendszerre vonatkozó koncepciót, s az két héten belül a kormány elé kerülhet - mondta el Csanádi Ágnes, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az MTI-nek.

Egységes országos nyilvántartás

A tervek szerint szeptemberben már törvényt fogadhat el a munkaügyi nyilvántartási rendszerről az Országgyűlés. Az egységes országos nyilvántartás, s az adatok lekérdezésére szolgáló rendszer nyomon követhetővé teszi az egyes munkaviszonyban töltött időket, az ez alatt befizetett járulékokat. Ennek ellenőrzése fontos lehet a jogszerző idők és befizetések miatt a munkavállalóknak, valamint a munkaügyi ellenőrzés is hasznosíthatja ezt az adatbázist.

A nemzetközi adatszolgáltatásban is nélkülözhetetlen lesz - főként az európai uniós tagságot követően - az adatbázis. Az elektronikus adatszolgáltatás révén a munkaadóknál is csökkennek az adminisztrációs terhek - fogalmazott a közigazgatási államtitkár.

Hozzáférési kérdések

Az adatvédelmi biztosnak több kifogása volt a koncepció korábbi változatával kapcsolatban. Ezek egyike, hogy az adatbázis elvileg lehetőséget adott volna a munkavállalók adózási és más törvényes kötelezettségeire vonatkozó információk megszerzésére. Az új koncepció ezt egyértelműen kizárja. Egy másik megoldandó felvetés volt, hogy az állampolgárok egyéb szermélyes dokumentumaik alapján is hozzájussanak saját adataikhoz, ha a számítógépes PIN-kódot elvesztenék. Az új koncepció ezt is megoldja.

Az egyes állampolgárok általában a társadalombiztosítási azonosító jel és PIN-kód alapján kérdezhetik majd le munkaviszonyaikra, illetve az utánuk fizetett járulékokra vonatkozó adatokat a számítógépes adatbázisból. "A munkakártyára vonatkozó végleges koncepciót a kormánydöntés után sajtótájékoztatón ismerteti a tárca" - mondta Csanádi Ágnes.