Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az FBI lecsapott a modemet bütykölő előfizetőkre

2002.11.23. 16:14
Ohio állam rendőrsége nyáron alaposan ráijesztett az amerikai kábeles internetezőkre, amikor illetékességi területén meglepte a modemjüket gyorsabbá hackelő ügyfeleket. A nyomozók az FBI-jal együttműködve a Buckeye kábelszolgáltató 17 ügyfelénél tartottak házkutatást. Közülük héttől elkobozták a berendezést, és csalás miatt akár egy évet is kaphatnak.
Paul Shryock, a Buckeye kábelszolgáltató informatikai alelnöke szerint összesen 23 előfizető állította át modemjét nagyobb sávszélességre, mint amennyire előfizetett. A Cable World szaklapnak adott interjújában az alelnök említett egy előfizetőt, aki az alelnök szerint úgy alakította át a modemjét, hogy képes legyen másodpercenként 100 megabit kezelésére, feltöltés és letöltés irányban egyaránt. A cég viszont ekkora sebességet soha nem tudna produkálni.

Negyedmillió dolláros a kár?

Shryock azt is elismerte, hogy a cég nem tudja biztosan, hogyan tudták az előfizetők ekkora sebességre késztetni az átviteli eszközöket. "Nem értjük teljesen, hogyan vitték ezt végbe, de minden nap közelebb kerülünk a titokhoz" - jelentette ki.

Míg talányosnak számít a kihágás elkövetők módszereinek feltérképezése, ennél is nagyobb talány, hogyan jutott Shryock arra a végösszegre, melyek kárként az FBI segítségével a felhasználókon be akar vasalni. Az FBI számítógépes bűnözéssel foglalkozó részlege a negyedmillió dollár alatti kárösszegű ügyekkel nem is foglalkozik. Shryock alelnök úgy becsülte, hogy a 23 modemet bütykölő előfizető ennél az összegnél magasabb kárt okozott a cégnek.

Ahelyett, hogy az uncapping-gel próbálkozó ügyfelek hozzáférését a többi szolgáltató gyakorlatához hasonlóan megszüntetnék, a Buckeye Cablesystem az FBI segítségét kérte. A 23 feljelentett személy közül 17-nél tartott házkutatást az FBI.

Az ügyfelek kára nagyobb

A megvádolt személyek egyikét sikerült megszólaltatnia a Broadbandreports.com híroldalnak. Brandon Wirtz az otthonában több vállalkozást üzemeltet, és a bevételkiesését és a lefoglalt hardverek értékét félmillió dollárra becsüli. Wirtz elismert fiatal programozó, tanácsadó és műszaki szakértő az informatikai iparban, egyike volt a Windows Media Player DRM (Digital Rights Management) megoldás alkotóinak. Áprilisban megkapta a Microsoft MVP Award-ot a Windows Media Community-ben kifejtett tevékenységéért.

Modemtörés
A modemek működési sávjának szélesítése (uncapping) nem legális. Aki ezzel próbálkozik, a szolgáltatója a fejére koppint, és az esetnek elméletileg komolyabb következményei is lehetnek.
A helyi háló kiépítése miatt Wirtz, aki egyébként soha nem kötött szerződést közvetlenül a Buckeye kábelszolgáltatóval, nem volt képes a hozzáféréséből 128kbps letöltési sebességnél többet kicsikarni. A Cisco konfig fájl átszerkesztésével a Motorola Surfboard kábelmodem 2,5 megabitre gyorsult fel, de csak egy 16 órásra becsült időtartamra, amikor nagyobb fájlok letöltését kellett megoldania. Akkor úgy vélte, tettének következményeként a legrosszabb esetben a szolgáltató megharagszik, és felmondja a hozzáférést.

Házkutatás

Nem sokkal éjfél előtt egy tucat egyenruhás köszöntötte Wirtz-et a bejárati ajtaja előtt, házkutatási parancsot lobogtatva. Összepakoltak minden számítógépnek kinéző tárgyat a lakásban, véletlenül kihagyva a nappaliban levő PC-t, ahol a kábeltörő szoftvervalójában futott. Wirtz és lakótársa összesen 8 számítógéppel rendelkezett, ezeket mind elvitték. A munkáihoz kapott hardvereket, az ügyfelei megbízásaival teli merevlemezeket és az éppen írott könyvét mind lefoglalták.

Az Xboxot meghagyták

A roham során még a videomagnója is odalett. Bár a városi rendőrök összevesztek az Xbox játékkonzol elszállításának szükségessége felett, végül ez maradhatott. Lefoglalták viszont a legális Windows Office CD másolatait, és a CD-re kiírt néhány operációs rendszert.

Wirtz és néhány társa most a december 13-ra kitűzött tárgyalását várja, amikor eldől, hogy alkalmasak-e az átnevelő célzatú, 12 lépcsős "eltérítésre", mely programra a nem szexuális kihágások elkövetőit küldhetik. Ha az előélet ellenőrzésén átesik, Wirtz egy 3400 dolláros csekk befizetésével és a program elvégzésével büntetlen előéletűnek számíthat. A javait, ügyfelei címlistáját és a számítógépeit esetleg soha nem kapja vissza, és a pénzügyi helyzete is alaposan megzuhan a megriadt megbízók és a gyülekező eljárási díjak miatt.

John Weglian, az ügyészségi különleges egység vezetője nem sajnálja a Buckeye által szokatlanul durván feldobott uncapper ügyfeleket. "A cyberbűnözés igen veszélyes a társadalomra. Határozottan foglalunk állást az ilyen bűncselekményekkel szemben. Reméljük ez az eset megfelelő elriasztó hatással lesz, már csak vádlottak anyagi szempontjából nézve is."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!