Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az FBI lecsapott a modemet bütykölő előfizetőkre

2002.11.23. 16:14
Ohio állam rendőrsége nyáron alaposan ráijesztett az amerikai kábeles internetezőkre, amikor illetékességi területén meglepte a modemjüket gyorsabbá hackelő ügyfeleket. A nyomozók az FBI-jal együttműködve a Buckeye kábelszolgáltató 17 ügyfelénél tartottak házkutatást. Közülük héttől elkobozták a berendezést, és csalás miatt akár egy évet is kaphatnak.
Paul Shryock, a Buckeye kábelszolgáltató informatikai alelnöke szerint összesen 23 előfizető állította át modemjét nagyobb sávszélességre, mint amennyire előfizetett. A Cable World szaklapnak adott interjújában az alelnök említett egy előfizetőt, aki az alelnök szerint úgy alakította át a modemjét, hogy képes legyen másodpercenként 100 megabit kezelésére, feltöltés és letöltés irányban egyaránt. A cég viszont ekkora sebességet soha nem tudna produkálni.

Negyedmillió dolláros a kár?

Shryock azt is elismerte, hogy a cég nem tudja biztosan, hogyan tudták az előfizetők ekkora sebességre késztetni az átviteli eszközöket. "Nem értjük teljesen, hogyan vitték ezt végbe, de minden nap közelebb kerülünk a titokhoz" - jelentette ki.

Míg talányosnak számít a kihágás elkövetők módszereinek feltérképezése, ennél is nagyobb talány, hogyan jutott Shryock arra a végösszegre, melyek kárként az FBI segítségével a felhasználókon be akar vasalni. Az FBI számítógépes bűnözéssel foglalkozó részlege a negyedmillió dollár alatti kárösszegű ügyekkel nem is foglalkozik. Shryock alelnök úgy becsülte, hogy a 23 modemet bütykölő előfizető ennél az összegnél magasabb kárt okozott a cégnek.

Ahelyett, hogy az uncapping-gel próbálkozó ügyfelek hozzáférését a többi szolgáltató gyakorlatához hasonlóan megszüntetnék, a Buckeye Cablesystem az FBI segítségét kérte. A 23 feljelentett személy közül 17-nél tartott házkutatást az FBI.

Az ügyfelek kára nagyobb

A megvádolt személyek egyikét sikerült megszólaltatnia a Broadbandreports.com híroldalnak. Brandon Wirtz az otthonában több vállalkozást üzemeltet, és a bevételkiesését és a lefoglalt hardverek értékét félmillió dollárra becsüli. Wirtz elismert fiatal programozó, tanácsadó és műszaki szakértő az informatikai iparban, egyike volt a Windows Media Player DRM (Digital Rights Management) megoldás alkotóinak. Áprilisban megkapta a Microsoft MVP Award-ot a Windows Media Community-ben kifejtett tevékenységéért.

Modemtörés
A modemek működési sávjának szélesítése (uncapping) nem legális. Aki ezzel próbálkozik, a szolgáltatója a fejére koppint, és az esetnek elméletileg komolyabb következményei is lehetnek.
A helyi háló kiépítése miatt Wirtz, aki egyébként soha nem kötött szerződést közvetlenül a Buckeye kábelszolgáltatóval, nem volt képes a hozzáféréséből 128kbps letöltési sebességnél többet kicsikarni. A Cisco konfig fájl átszerkesztésével a Motorola Surfboard kábelmodem 2,5 megabitre gyorsult fel, de csak egy 16 órásra becsült időtartamra, amikor nagyobb fájlok letöltését kellett megoldania. Akkor úgy vélte, tettének következményeként a legrosszabb esetben a szolgáltató megharagszik, és felmondja a hozzáférést.

Házkutatás

Nem sokkal éjfél előtt egy tucat egyenruhás köszöntötte Wirtz-et a bejárati ajtaja előtt, házkutatási parancsot lobogtatva. Összepakoltak minden számítógépnek kinéző tárgyat a lakásban, véletlenül kihagyva a nappaliban levő PC-t, ahol a kábeltörő szoftvervalójában futott. Wirtz és lakótársa összesen 8 számítógéppel rendelkezett, ezeket mind elvitték. A munkáihoz kapott hardvereket, az ügyfelei megbízásaival teli merevlemezeket és az éppen írott könyvét mind lefoglalták.

Az Xboxot meghagyták

A roham során még a videomagnója is odalett. Bár a városi rendőrök összevesztek az Xbox játékkonzol elszállításának szükségessége felett, végül ez maradhatott. Lefoglalták viszont a legális Windows Office CD másolatait, és a CD-re kiírt néhány operációs rendszert.

Wirtz és néhány társa most a december 13-ra kitűzött tárgyalását várja, amikor eldől, hogy alkalmasak-e az átnevelő célzatú, 12 lépcsős "eltérítésre", mely programra a nem szexuális kihágások elkövetőit küldhetik. Ha az előélet ellenőrzésén átesik, Wirtz egy 3400 dolláros csekk befizetésével és a program elvégzésével büntetlen előéletűnek számíthat. A javait, ügyfelei címlistáját és a számítógépeit esetleg soha nem kapja vissza, és a pénzügyi helyzete is alaposan megzuhan a megriadt megbízók és a gyülekező eljárási díjak miatt.

John Weglian, az ügyészségi különleges egység vezetője nem sajnálja a Buckeye által szokatlanul durván feldobott uncapper ügyfeleket. "A cyberbűnözés igen veszélyes a társadalomra. Határozottan foglalunk állást az ilyen bűncselekményekkel szemben. Reméljük ez az eset megfelelő elriasztó hatással lesz, már csak vádlottak anyagi szempontjából nézve is."