Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország.hu-k: egy betű, két tárca

2006.07.19. 17:22
A kormány szerdán döntött a miniszterek jog- és hatásköreiről. A megszűnő IHM-ből a közigazgatás informatikai koordinálása a Miniszterelnöki Hivatalhoz került, az információs társadalom fejlődésével kapcsolatos feladatokért a gazdasági tárca felel, így továbbra is más-más gazdája lesz a Magyarország.hu-nak és az Emagyarország.hu-nak. Januártól a MeH felel a minisztériumi honlapokért.

Az új kormányban is két külön minisztériumhoz tartozik a kormányzat két legjelentősebb informatikai projektje. Az magyarorszag-hálózatot és a www.emagyarorszag.hu weboldalt a megszűnt informatikai tárcától a gazdasági minisztérium veszi át. Ide kerülnek az információs társadalom fejlesztéséhez kapcsolatos egyéb kormányzati feladatok is.

Az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokhoz, a közigazgatási informatikához kapcsolatos feladatok viszont - ahogyan eddig is - a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartoznak majd. Így a kancelláriaminisztérium felügyeli továbbra is a www.magyarorszag.hu weboldalon elérhető kormányzati portált és az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokat biztosító Ügyfélkaput is - mondta Szilvásy György kancelláriaminiszter a kormány szerdai ülése után.

A MeH-ben Szilvásy ígérete szerint az eddiginél átláthatóbb szervezetrendszer felügyeli majd az informatikát. Egy szervezetbe integrálják mások mellett a részben kormányzati portálért felelős Elektronikuskormányzat Központot, a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalt (KANYV) és a frekvenciagazdálkodási hivatalt. A kancelláriaminiszter Simon Gézát nevezte ki év végéig az ágazatot felügyelő kormánybiztosnak. Jövő januártól a MeH felel majd a minisztériumi honlapok működtetéséért is - mondta Szilvásy.

A kancelláriaminiszter az Index kérdésére nem kommentálta azt, hogy az APEH informatikai elnökhelyettesének, Futó Gábornak a múlt heti leváltásával a kormányzat elismerte-e: a tervezettnél lassabban és nehézkesebben alakulnak az e-ügyintézés, elsősorban az e-adózás elterjesztésével kapcsolatos fejlesztések. Annyit mindenesetre elmondott: a jövőben az adóhivatal a Miniszterelnöki Hivatallal koordinálva folytatja a fejlesztéseket.