Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Magyarország.hu-k: egy betű, két tárca

2006.07.19. 17:22
A kormány szerdán döntött a miniszterek jog- és hatásköreiről. A megszűnő IHM-ből a közigazgatás informatikai koordinálása a Miniszterelnöki Hivatalhoz került, az információs társadalom fejlődésével kapcsolatos feladatokért a gazdasági tárca felel, így továbbra is más-más gazdája lesz a Magyarország.hu-nak és az Emagyarország.hu-nak. Januártól a MeH felel a minisztériumi honlapokért.

Az új kormányban is két külön minisztériumhoz tartozik a kormányzat két legjelentősebb informatikai projektje. Az magyarorszag-hálózatot és a www.emagyarorszag.hu weboldalt a megszűnt informatikai tárcától a gazdasági minisztérium veszi át. Ide kerülnek az információs társadalom fejlesztéséhez kapcsolatos egyéb kormányzati feladatok is.

Az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokhoz, a közigazgatási informatikához kapcsolatos feladatok viszont - ahogyan eddig is - a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartoznak majd. Így a kancelláriaminisztérium felügyeli továbbra is a www.magyarorszag.hu weboldalon elérhető kormányzati portált és az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokat biztosító Ügyfélkaput is - mondta Szilvásy György kancelláriaminiszter a kormány szerdai ülése után.

A MeH-ben Szilvásy ígérete szerint az eddiginél átláthatóbb szervezetrendszer felügyeli majd az informatikát. Egy szervezetbe integrálják mások mellett a részben kormányzati portálért felelős Elektronikuskormányzat Központot, a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalt (KANYV) és a frekvenciagazdálkodási hivatalt. A kancelláriaminiszter Simon Gézát nevezte ki év végéig az ágazatot felügyelő kormánybiztosnak. Jövő januártól a MeH felel majd a minisztériumi honlapok működtetéséért is - mondta Szilvásy.

A kancelláriaminiszter az Index kérdésére nem kommentálta azt, hogy az APEH informatikai elnökhelyettesének, Futó Gábornak a múlt heti leváltásával a kormányzat elismerte-e: a tervezettnél lassabban és nehézkesebben alakulnak az e-ügyintézés, elsősorban az e-adózás elterjesztésével kapcsolatos fejlesztések. Annyit mindenesetre elmondott: a jövőben az adóhivatal a Miniszterelnöki Hivatallal koordinálva folytatja a fejlesztéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!