Albin
0 °C
10 °C

Webrádiót némítana el a MAHASZ

2003.05.09. 16:21
A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) kedden levélben szólította föl a Monotone internetes rádiót, hogy "haladéktalanul szüntessék meg" a zeneszolgáltatást. A rádió az Artisjustól kért ugyan engedélyt, de a MAHASZ szerint még további hozzájárulásokra is szükség van.
"A MAHASZ nagyra becsüli érdeklődését a zene iránt, ugyanakkor megállapította, hogy ön a tagjaink tulajdonában álló hangfelvételeket engedély nélkül többszörözte, illetve szolgáltatja az interneten" - áll a szövetségnek a rádióhoz intézett levelében.

Nem igazán rádió

Erdélyi Zsolt, a Monotone-t üzemeltető Mono Consulting tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a webrádió üzemeltetéséhez az engedélyt megkérték az Artisjustól, jogdíjként a bevételeik bizonyos százalékát fizetik be. Az oldalon egyébként jelenleg több mint 5800 dal van fent, ezek között a felhasználó szabadon válogathat, meghallgathatja őket, letöltési lehetőség azonban nincsen.

Musinger Ágnes, a MAHASZ ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére közölte, hogy "a hangfelvételnek nem csak szerzője van, de előadója és kiadója is", és a Monotone az Artisjuson keresztül csak a szerzők hozzájárulását kapta meg, az előadókét és a kiadókét nem. A Monotone ráadásul "nem is igazán rádió" - tette hozzá, hiszen a felhasználó maga válogathatja ki a lejátszandó számokat.

Engedély kell

Egy "hagyományos" internetes rádió esetén a MAHASZ mint közös jogkezelő szervezet meg tudná adni a jogokat, de a Monotone esetében minden egyes számra meg kellene kérni az engedélyt. Musinger Ágnes elmondása szerint jövő héten találkozik a Monotone képviselőivel. "Mi csak azt szeretnénk, hogy szerezzék be a hozzájárulásokat, és akkor működhetnek" - tette hozzá.

Szinger András, az Artisjus jogásza az Indexnek megerősítette a fentieket, és hozzátette, hogy a Monotone úgynevezett on-demand (vagyis lehívásos) zeneszolgáltatást valósít meg, ebben az esetben valóban szükség van a kiadók hozzájárulására minden egyes számhoz.

Konszenzust szeretnének

"Szerintünk az ilyen rádió fontos dolog itt Magyarországon, ahol egy átlagfizetésből pont húsz darab CD-t lehet venni, nem pedig négyszázat, mint Amerikában - mondta Erdélyi. - Mi jogkövetők szerettünk volna lenni, sajnáljuk, hogy ilyen szabályozatlanság van ezen a területen, és személyes elfogultságok is szerepet játszanak." Majd hozzátette: reméli, hogy mielőbb konszenzus alakulhat ki a kérdésben.