Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Nyolcmilliárdos MP3-kalózkodás Ausztráliában

2003.04.26. 12:50
Hatvanmillió ausztrál dollárra (körülbelül 8,2 milliárd forintra) becsülik Ausztráliában három diák által jogdíjas zenei anyagok és videoklipek másolásával okozott kárt. A diákok óvadék ellenében szabadlábon védekezhetnek.
Az ausztrál rendőrség szerdán házkutatást tartott négy sydneyi otthonban, és őrizetbe vett három fiatalt. Az Ausztrália egyik legnagyobb szerzői jogi perévé duzzadt ügyben azzal vádolták meg a 19 és 20 éves ausztrál és a 20 éves malájziai diákot, hogy kapcsolatban álltak az MP3 WMA Land nevű weboldallal, amin MP3 és egyéb fájlok cseréje folyt. Mindhármukat óvadék ellenében szabadlábra bocsátották, május 13-án és 14-én kell újra megjelenniük a bíróság előtt, írta a The Age.

Több száz illegális másolat

Az ausztrál rendőrség egyik vezetője, Tony Negus elmondta, hogy az oldal ellen már hónapok óta folyik a nyomozás. A munkába törvényszéki számítógép-szakértők, zeneipari jogászok és a zenei kalózkodás elleni nyomozóhivatal munkatársai is bekapcsolódtak. "Jelentős technikai segítséget nyújtottak" - közölte Negus, és hozzátette, hogy a három letartóztatás a nyomozók összehangolt erőfeszítésének eredménye.

Negus elmondta, hogy az oldal több száz, jogvédett anyagra mutató linket tartalmazott. Az albumok, számok, lemezborítók és videoklipek olyan kiadók tulajdonát képezték, mint a Universal, a Sony, a Warner, a BMG, az EMI és a Festival Mushroom. "A szerzői jogokkal való visszaélés számottevő veszteséget okoz a zeneiparnak" - tette hozzá. Az ilyen típusú jogsértésekért Ausztráliában öt évig terjedő börtönbüntetés és minimálisan 60 ezer dollár (8,2 millió forint) pénzbüntetés is kiszabható.