Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Bezárták az Mp3Market weboldalt

2002.07.18. 15:02
Kedden újabb magyar mp3-oldalt zártak be a szerzői jogvédők, ezúttal rendőri közreműködés nélkül. Az Mp3Market nevű oldalt szerkesztője a Mahasz igazgatója, dr. Musinger Ágnes emailben küldött felszólítására zárta be. Mint az üzemeltető fogalmazott, felesleges pereskedésbe fogni, mert abből nyertesen nem juthatnak ki.
A kedden küldött levélben az ügyvezető igazgató úgy fogalmaz: "a Mahasz nagyra becsüli érdeklődését a zene iránt, ugyanakkor megállapította, hogy ön a tagjaink tulajdonában álló hangfelvételeket engedély nélkül többszörözte, illetve szolgáltatja az interneten". A levél felszólítja a weboldal üzemeltetőit, hogy "haladéktalanul szüntessék meg a hangfelvételek engedély nélküli internetes szolgáltatását". A levél nem szól arról, milyen retorziók várhatnak az üzemeltetőkre, ha nem teljesítik a Mahasz felszólítását, ám erre nem is került sor. Az oldalt néhány órán belül bezárták. Az Index információi szerint az internetre feltett levél hatására a Winzo.Fw.hu és a RapMp3z rapoldalakat önként bezárták üzemeltetőik.

Veszteséges szolgáltatás

Dusty, az Mp3Market egyik üzemeltetője az Indexnek elmondta, hogy a szolgáltatásból nem származott nyereségük. "Volt payperclick bevétel valamennyi, de azok mind a serverbe mentek el vincseszterre, és még így is mindenki beleadott pénzt a teamből -szóval így szólva mínuszban vagyunk" - fogalmazott a névtelenséget kérő Dusty. Szerinte "mindenki, aki ilyen és ehhez hasonló oldalnak nekiesik, az mindig egy kis hírnévre, egy kis internetes ismeretségre vágyik".

Az oldalt Dustyval közösen üzemeltető, szintén név nélkül nyilatkozó Shamalt elmondta, hogy az mp3ak eleinte free szervereken voltak, majd sikerült szerezni egy saját szervert, és az utóbbi pár hónapban arról működott az oldal. Mint mondta, az oldalt azért csinálták, hogy összegyűjtsék "azokat a zenéket az internetről, melyek amúgy is elérhetőek, és megoszthassuk másokkal is". Shamalt szerint 327 album volt fent, körülbelül ötezer látogató töltötte le az oldalt naponta, összesen mintegy húszezerszer.

Elég, ha bezárják

Musinger Ágnes, a Mahasz ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, naponta több olyan felszólító levelet küldenek ki különböző weboldalak üzemeltetőinek, mint amilyet az Mp3Market is kapott. Amennyiben a levél címzettje bezárja a kérdéses oldalt, a Mahasz illetve a kiadók nem tesznek további lépéseket, amennyiben a jogsértés nem nagy horderejű. Ha azonban továbbra is elérhetőek az mp3-mak, akkor feljelentést tesznek a rendőrségen. Az ilyen esetekben elméletileg polgári pert is indíthatnak a jogtulajdonosok, ilyenről azonban Musinger Ágnesnek Magyarországon nincs tudomása.

Ismeretlen felelősök

Mint Musinger Ágnes elmondta, az mp3-oldalak elleni eljárások nehézkesek, mivel az üzemeltetők a legritkább esetben tüntetik fel nevüket, elérhetőségüket a lapon. Pedig ezzel törvényt sértenek, a tavaly elfogadott elektronikus kereskedelmi törvény szerint ugyanis a lap tartalmáért felelős személy vagy cég nevét, elérhetőségét kötelező feltüntetni az oldalon. Így a Mahasznak arról sincsenek információi, vajon hány bezárt oldalt indítanak újra más helyen, más néven.

Örökre becsuktak

Az oldalt véglegesen bezárták, és tartalmát sem fogják máshová feltenni, mondta Dusty. Véleménye szerint felesleges pereskedésbe fogni, mert abből nyertesen nem juthatnak ki. Mint mondta, amíg Magyarországon nem rendeződik az MP3 kérdés, vagy nem születik valamilyen kompromisszum, addig biztosan nem nyitnak ki újból. "Nem tervezünk semmiféle folytatást, hisz ilyen törvények és jogszabályok között ugyanilyen sorsra jutna az is, és esetleg az már intézkedést is vonna maga után" - fogalmazott Dusty.

Kiskapuk mindig maradnak

Az oldal üzemeltetője szerint aránytalanul sokba kerülnek a műsoros CD-k. "A lemezkiadók helyében én sem örülnék a bevételkiesésnek, ez minden vállalatnál, cégnél így van. De az mégsem helyes, hogy 4-5 ezer forintot is kiadunk átlagosan 15 számért, ami egy CD-n van". Véleménye szerint "ez a lavina, ami elindult az mp3oldalak bezárása folytán, kétfelé indulhat el". Vagy véget vetnek a neten való cserélgetésnek, amit szerinte sosem lehet teljesen megakadályozni, vagy árcsökkenést von maga után a lemezhordozók terén, ám ennek kevesebb esélyt ad az Mp3Market üzemeltetője. Kiskapuk azonban mindig maradnak - véli Dusty.

Egy hónapja zárt be az Mp3Portal.hu

Június végén rendőrségi eljárás keretében bezárták az Mp3Portal.hu oldalt. A lapon mintegy ötszáz letölthető albumra mutattak linkek, ezenkívül shareware programok és videoklipek is szerepeltek a kínálatban. A weblap üzemeltetője, Pintér Zsolt (aka Mp3Pintyo) az Indexnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a lapon csupán linkek szerepeltek, tehát jogvédett fájlok nem voltak az oldalon. A rendőrök egy feljelentés nyomán házkutatási paranccsal jelentkeztek a férfi váci lakásán, és a webszolgáltatójánál is átvizsgálták a számítógépeket, Pintér szerint minden eredmény nélkül. Az oldalt ennek ellenére bezárták. Az Mp3Portált havonta 250,000 felhasználó látogatta meg, 3 millió oldalletöltést produkálva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!