Valér
2 °C
8 °C

Fájlkeresőket perel a filmipar

2006.02.27. 10:46
A felhasználók letöltésre kínált fájljai között segítenek eligazodni a speciális fájlkeresők. Az MPAA érvelése szerint a szolgáltatók vétkesek a jogvédett anyagok megtalálásában.
Az amerikai filmipari szereplőket tömörítő MPAA új perhullámot indított, ez alkalommal a speciális internetes keresők ellen. Bár ezek a szolgáltatók maguk nem terjesztenek szerzői jogvédett anyagokat, segítenek az illegális másolatok megtalálásában, áll a felperes beadványában.

Az MPAA egyik szóvivője szerint első alkalommal pereltek be olyan szolgáltatókat, akik a felhasználókat hírcsoportokhoz (newsgroup) irányítják át. Ezzel az MPAA számára eltűnt minden választóvonal a p2p-hálózatok és a fájlokra kereső oldalak között.

Nem egyértelmű a kérdés

A fájlkeresők perbe vonása vitatott lépés, mivel a legitim szolgáltatók, például a Yahoo és a Google is felhasználható illegális tartalmak utáni keresésre. Az internetes szerzői jogvédelmet szabályzó amerikai DMCA-törvény mentesíti a keresőket a belinkelt és esetleg lopott tartalom miatti felelősség alól, írta a PC World.

Az MPAA által beperelt keresők között található többek közt a Torrentspy,com, Isohunt, Bthub.com és a Torrentbox, amelyek elsősorban filmeket, zenét és szoftvereket tartanak az indexeikben. Az illetékes bíró még nem foglalt állást arról, hogy befogadja-e az MPAA beadványát.