Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Másolásvédőt gyárt a Microsoft

2003.01.20. 16:22
A Microsoft szombaton bejelentett új szoftverével másolhatatlan, ám lejátszható lemezeket készíthetnek a kiadók és zenészek - tudósít a Reuters. A Windows Media Data Session Toolkit program több rétegben helyezi a CD-re a zenét.
Az egyik rétegben felvitt zenét hagyományos CD-játszóval és PC-n is meg lehet hallgatni. A másik, adatokat tartalmazó réteget a kiadó úgy módosíthatja, hogy a lemezen levő számok másik CD-re égetése lehetetlenné válik - nyilatkozta David Fester, a Microsoft digitális szórakoztatóipari részlegvezetője a franciaországi Midem zenei konferencián.

Sokba kerül, de nem működik

A lemezkiadók az évek során dollármilliókat költöttek különböző másolásvédelmi eljárások kidolgozására, melyek jobbára sikertelennek bizonyultak, vagy csak elriasztották a vásárlókat. A legtöbb másolásvédett lemezt ugyanis nem lehet számítógépen lejátszani, sőt előfordul, hogy emiatt a hordozható CD-játszók, sőt az autóhifik is visszautasítják a lemezt.

A másolásvédelmi technológiák csak addig védik a lemezeket, míg valaki módot nem talál a védelem feltörésére vagy kijátszására. A Sony szabadalmaztatott eljárását tavaly úgy kerülték meg élelmes hobbisták, hogy a másolásvédett lemez szélét fekete alkoholos filctollal beszínezték. Így ismét másolhatóvá vált a CD - írja a Reuters.

Fester szerint a Universal Music és az EMI is lelkesedett az új technológiáért, mivel ez lehetővé teszi a kiadók számára, hogy saját másolásvédelmüket építsék a lemezekbe. A Microsoft 500 millió dollárt fektetett a technológia kifejlesztésébe, melyben az amerikai SunnComm Technologies és a francia MPO International Group is részt vett.