Márk
13 °C
28 °C

Az EU elutasítja a Microsoft kompromisszumát

2004.02.18. 14:50
Az amerikai szoftvercég azzal próbált gyors véget vetni az Európai Bizottság által folytatott kartellellenes vizsgálatnak, hogy kompromisszumos javaslattal állt elő. A Microsoft szerint a versenytársak programjait a gyárilag Windows-zal szerelt gépekhez CD-n adhatták volna oda.
Ez a kompromisszumos javaslat a Financial Times értesülései szerint sem az EU, sem a konkurens cégek illetékeseit nem örvendeztette meg. Az Európai Bizottság számára a kezdeményezés nem elegendő.

Az érintett versenytárs cégek ugyancsak kritizálják a javaslatot. A "mellékes" szerepre kárhoztatott szoftverek gyártói szerint a PC-khez adott ilyen bónusz CD-k telepítési aránya csekély, és így ez nem volna kielégítő megoldás.

Már jóformán lezárult

Az Európai Bizottság tavaly augusztusban a Media Player törlését, vagy ha ez nem lehetséges, a versenytársak alkalmazásainak telepítését követelte. A Microsoft jelenlegi javaslatáról szóló hírekre sem az Európai Bizottság, sem a szoftvercég részéről nem érkezett hivatalos reakció. Mindkét fél hangsúlyozta azonban, hogy még lesznek megbeszélések.

Az Európai Bizottság által a Microsoft ellen indított kartellellenes vizsgálat Mario Monti versenyügyi főbiztos szavai szerint hetekkel ezelőtt jóformán lezárult. A Bizottság előzetes határozatot hozott, jelentette ki az Európai Parlamentben Mario Monti. A határozat tartalma azonban még nem nyilvános.

Kifogásolt Media Player

A főbiztos hangsúlyozta, hogy az EU a továbbiakban sem zárja ki a helyzet megegyezéses rendezését, azonban fogytán az idő. "Valóban közeledünk az eset lezárásához, és nem túlzás azt kijelenteni, hogy a helyzetet alaposan és kellő gondossággal megvizsgáltuk" - jelentette ki Monti.

A Bizottság már korábban megállapította, hogy a Microsoft vétett az európai jog ellen, és kiszorította versenytársait. A végleges döntést megfigyelők 2004. májusára várják. Az EU legsúlyosabb kritikája a Windows Media Player operációs rendszerbe való fix integrációja váltotta ki.

A használhatóságot rontaná

Ezt a tényt az unió vezetése a konkurencia elleni tisztességtelen lépésként értékelte. A Microsoft erre válaszul azt hangsúlyozta, hogy a Windows egyik fontos alkotórészéről van szó, amelyet nem egyszerű kiemelni a teljes csomagból. Ezen kívül ez ellenkezne a használhatóságot váró felhasználók érdekeivel is.