Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Nem lesz EU-Microsoft egyezség

2004.03.18. 14:56
A piaci versenyt korlátozó súlyos visszaélések miatt jövő héten bírságot szab ki a Microsoftra az Európai Bizottság. Mario Monti versenyügyi főbiztos csütörtökön Brüsszelben bejelentette, hogy a Microsoftot vezető Steve Ballmerrel két napon keresztül folytatott megbeszélései eredménytelenül értek véget.
Az EU azt rója fel az amerikai szoftvercégnek, hogy a Windows operációs rendszerrel elért piacvezető helyzetét meg nem engedhető módon más területekre is kiterjeszti.

Ballmer Brüsszelben

"A Microsoft esetében nem volt lehetséges az egyezség" - jelentette ki Monti. A Bizottság a jövő héten szerdán jelenti be döntését. Monti elmondása szerint a határozat meghozatala előtt javaslatot tesz a Microsoftra kiszabandó bírság mértékére vonatkozólag. Elméletileg az EU több százmillió eurós összeget is kiróhat a cégre.

Steve Ballmer kedd óta személyesen járt közbe annak érdekében, hogy elhárítsa a szoftvercéget fenyegető veszélyt. Ballmer azt is felajánlotta, hogy a versenytársak termékeivel kiegészítve hozzák forgalomba a Windowst, írta bennfentes körökre hivatkozva a Yahoo.

Kivennének mindent

Egészen pontosan a Media Player mellett más audió- és videoalkalmazásokat is beleépítenének az operációs rendszerbe. Monti viszont korábban azt javasolta, hogy arra kötelezzék a Microsoftot: vegye ki saját lejátszóját is az operációs rendszerből. Egyedül ez garantálhatná, hogy elejét vegyék a versenyhelyzet további torzításának.

A brüsszeli tervek szerint a Microsoft ezen kívül kénytelen volna lényeges információkat a versenytársai rendelkezésre bocsátani, hogy azok az alkalmazásaikat jobban tudják illeszteni az operációs rendszerhez.