Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Második félidő a Microsoft-perben

2002.04.15. 18:22
A Microsoft ellen folyó kartellperben hétfőtől a védelem kap szót. A felperes államok elmúlt 4 hétben meghallgatott 16 tanúja után most a szoftvercég ügyvédei által megnevezett 18 személy lép a tanúk emelvényére. Ezzel a redmondi konszern esélyt kap arra, hogy válaszoljon a felperesi oldal részben igen éles vádjaira. A most megszólalók közé tartozik a céget alapító Bill Gates, és a mostani főnök, Steve Ballmer is.
Ezen a héten az ügyet tárgyaló amerikai bíróság előtt a Microsoftért öt tanú teszi tűzbe a kezét. Scott Borduin, az Autodesk rajzolószoftvert fejlesztő cég alelnöke a Windows platformnak a fejlesztők számára nyújtott előnyeit ecseteli majd, és elővezeti, milyen hátrányokkal küzdenének meg az ügyfelek, ha az operációs rendszert modulokra osztanák.

Moduláris-e?

Korábban Andrew Appel szakértő, aki a Windows XP forráskódját vizsgálta, a felperes államok tanújaként azt mondta, hogy elkészíthető a modulokból álló Windows.

David Cole, az MSN (Microsoft Network) alelnöke John Borthwick, az AOL alelnöke nézeteivel száll szembe. Ez utóbbit annak bizonyítására vonultatták fel a vád oldalán, hogy a Microsoft a .NET-komponensek segítségével az operációs rendszerek területén élvezett de-facto monopóliumát az online szolgáltatások piacának meghódítására használja.

Gyanús a Liberty Alliance

Borthwick vallomása nem bizonyult elég hatásosnak, mert a meghallgatása során a Microsoftot képviselő Richard Pepperman ügyvéd keresztkérdései alaposan összezavarták. Cole most a Microsoft-féle Passport technológiáról, és a Sun segítségével fejlődő konkurens Liberty Alliance-szal kapcsolatos saját aggályairól számol be.

Bár Borthwick kénytelen volt beismerni, hogy a Microsoft .NET koncepciója lényegében nyitott szabványokon alapszik, és ezzel a versenytársak számára alkalmasabb alternatíva, mint az AOL-féle MagicCarpet. Ugyanezt erősítheti meg Heather Davisson is, aki az Opus-i webszolgáltató ügyvezetője. A cége számára ezen kívül kifejezetten előnytelen, ha különböző Windows változatok léteznek.

Végül Brent Frei, az Onyx Software ügyvezetője szólal fel a Microsoft oldalán, a Windows új funkcióinak előnyeit ecsetelve. A hét ötödik tanújaként Chris Hofstader, a Freedom Scientific alelnöke léphet Colleen Kollar-Kotelly bírónő elé. A látássérültek számára szoftvereket fejlesztő cég szerint elengedhetetlen a Microsoft operációs rendszer egységes felépítése és kinézete. Ugyanígy megnehezítené az új szoftverek fejlesztését, ha modulokból álló Windowsra kellene dolgozniuk.

Elkezdődött-e már a jövő?

A most következő tanúmeghallgatások mellett a pert figyelemmel kísérőket az az általános kérdés is foglalkoztatja, hogy Colleen Kollar-Kotelly bírónő ítélete a múltbeli vagy a jövőbeli fejlesztésekre vonatkozik majd.

Mialatt a felperes oldal ahhoz ragaszkodik, hogy a szoftvercéget tiltsák el a jövőbeli jogsértésektől, a Microsoft ügyvédei úgy vélik, a kartellper kizárólag a kilencvenes évek közepén kitört böngészőháború lezárását jelenti. A múlt héten Kollar-Kotelly bejelentette, hogy az ítéletben a lehetséges jövőbeli gazdasági konstellációkat is figyelembe veszi.