Második félidő a Microsoft-perben

2002.04.15. 18:22
A Microsoft ellen folyó kartellperben hétfőtől a védelem kap szót. A felperes államok elmúlt 4 hétben meghallgatott 16 tanúja után most a szoftvercég ügyvédei által megnevezett 18 személy lép a tanúk emelvényére. Ezzel a redmondi konszern esélyt kap arra, hogy válaszoljon a felperesi oldal részben igen éles vádjaira. A most megszólalók közé tartozik a céget alapító Bill Gates, és a mostani főnök, Steve Ballmer is.
Ezen a héten az ügyet tárgyaló amerikai bíróság előtt a Microsoftért öt tanú teszi tűzbe a kezét. Scott Borduin, az Autodesk rajzolószoftvert fejlesztő cég alelnöke a Windows platformnak a fejlesztők számára nyújtott előnyeit ecseteli majd, és elővezeti, milyen hátrányokkal küzdenének meg az ügyfelek, ha az operációs rendszert modulokra osztanák.

Moduláris-e?

Korábban Andrew Appel szakértő, aki a Windows XP forráskódját vizsgálta, a felperes államok tanújaként azt mondta, hogy elkészíthető a modulokból álló Windows.

David Cole, az MSN (Microsoft Network) alelnöke John Borthwick, az AOL alelnöke nézeteivel száll szembe. Ez utóbbit annak bizonyítására vonultatták fel a vád oldalán, hogy a Microsoft a .NET-komponensek segítségével az operációs rendszerek területén élvezett de-facto monopóliumát az online szolgáltatások piacának meghódítására használja.

Gyanús a Liberty Alliance

Borthwick vallomása nem bizonyult elég hatásosnak, mert a meghallgatása során a Microsoftot képviselő Richard Pepperman ügyvéd keresztkérdései alaposan összezavarták. Cole most a Microsoft-féle Passport technológiáról, és a Sun segítségével fejlődő konkurens Liberty Alliance-szal kapcsolatos saját aggályairól számol be.

Bár Borthwick kénytelen volt beismerni, hogy a Microsoft .NET koncepciója lényegében nyitott szabványokon alapszik, és ezzel a versenytársak számára alkalmasabb alternatíva, mint az AOL-féle MagicCarpet. Ugyanezt erősítheti meg Heather Davisson is, aki az Opus-i webszolgáltató ügyvezetője. A cége számára ezen kívül kifejezetten előnytelen, ha különböző Windows változatok léteznek.

Végül Brent Frei, az Onyx Software ügyvezetője szólal fel a Microsoft oldalán, a Windows új funkcióinak előnyeit ecsetelve. A hét ötödik tanújaként Chris Hofstader, a Freedom Scientific alelnöke léphet Colleen Kollar-Kotelly bírónő elé. A látássérültek számára szoftvereket fejlesztő cég szerint elengedhetetlen a Microsoft operációs rendszer egységes felépítése és kinézete. Ugyanígy megnehezítené az új szoftverek fejlesztését, ha modulokból álló Windowsra kellene dolgozniuk.

Elkezdődött-e már a jövő?

A most következő tanúmeghallgatások mellett a pert figyelemmel kísérőket az az általános kérdés is foglalkoztatja, hogy Colleen Kollar-Kotelly bírónő ítélete a múltbeli vagy a jövőbeli fejlesztésekre vonatkozik majd.

Mialatt a felperes oldal ahhoz ragaszkodik, hogy a szoftvercéget tiltsák el a jövőbeli jogsértésektől, a Microsoft ügyvédei úgy vélik, a kartellper kizárólag a kilencvenes évek közepén kitört böngészőháború lezárását jelenti. A múlt héten Kollar-Kotelly bejelentette, hogy az ítéletben a lehetséges jövőbeli gazdasági konstellációkat is figyelembe veszi.  • Bérelnék
  • Bankszámla