István, Vajk
17 °C
34 °C

Adatvédelmi vizsgálatot indított az EU a Microsoft ellen

2002.05.27. 15:06
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Microsoft ellen. Az eljárásban arra keresnek választ, hogy a szoftvercég .NET Passport szolgáltatása sérti-e az EU-ban érvényes adatvédelmi törvényeket.
Az Európai Unió közigazgatási szerve Erik Meijernek, az Európa Parlament egy holland tagjának kérdéseire válaszolva jelentette be a vizsgálatot. "A Bizottság kiemelt fontosságú ügyként kezeli a kérdést, együttműködve a nemzeti adatvédelmi hivatalokkal. Megvizsgáljuk, hogy a rendszer megfelel-e az EU adatvédelmi törvényeinek" - írta Frits Bolkestein, az EU belső piacokért felelős biztosa. A május 7-én kelt levelet szombaton juttaták el a Reuters hírügynökségnek.

Törvénysértő adatgyűjtés?

Meijer levelében a .NET Passport szolgáltatással kapcsolatban tett fel kérdéseket. A szolgáltatás személyes adatokat gyűjt a felhasználókról egy email-címen keresztül, vagy weblapok segítségével, mialatt interneten vásárolnak, játszanak vagy banki tranzakcióban vesznek részt. Megfontolandónak tartotta, hogy a .NET Passport regisztrálásának elmulasztása számos weblap használatából kizárja a felhasználót, a szolgáltatás lemondása pedig nem lehetséges.

Az Európai Közösség jelenleg is vizsgálja a szoftvercéget, mivel az állítólag úgy tervezte a Windows rendszert, hogy Microsoft-szerverrel jobban működjön, mint a riválisok termékeivel. A Media Player és az operációs rendszer állítólagos összekapcsolása is vizsgálat tárgyát képezi.