Aliz
6 °C
14 °C

Adatvédelmi vizsgálatot indított az EU a Microsoft ellen

2002.05.27. 15:06
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Microsoft ellen. Az eljárásban arra keresnek választ, hogy a szoftvercég .NET Passport szolgáltatása sérti-e az EU-ban érvényes adatvédelmi törvényeket.
Az Európai Unió közigazgatási szerve Erik Meijernek, az Európa Parlament egy holland tagjának kérdéseire válaszolva jelentette be a vizsgálatot. "A Bizottság kiemelt fontosságú ügyként kezeli a kérdést, együttműködve a nemzeti adatvédelmi hivatalokkal. Megvizsgáljuk, hogy a rendszer megfelel-e az EU adatvédelmi törvényeinek" - írta Frits Bolkestein, az EU belső piacokért felelős biztosa. A május 7-én kelt levelet szombaton juttaták el a Reuters hírügynökségnek.

Törvénysértő adatgyűjtés?

Meijer levelében a .NET Passport szolgáltatással kapcsolatban tett fel kérdéseket. A szolgáltatás személyes adatokat gyűjt a felhasználókról egy email-címen keresztül, vagy weblapok segítségével, mialatt interneten vásárolnak, játszanak vagy banki tranzakcióban vesznek részt. Megfontolandónak tartotta, hogy a .NET Passport regisztrálásának elmulasztása számos weblap használatából kizárja a felhasználót, a szolgáltatás lemondása pedig nem lehetséges.

Az Európai Közösség jelenleg is vizsgálja a szoftvercéget, mivel az állítólag úgy tervezte a Windows rendszert, hogy Microsoft-szerverrel jobban működjön, mint a riválisok termékeivel. A Media Player és az operációs rendszer állítólagos összekapcsolása is vizsgálat tárgyát képezi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?