Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Döntő fázisába érkezett az antitröszt-per

2002.06.13. 15:12
A Microsoft ügyvédei útján a hét elején benyújtotta a bírósághoz az utolsó írásos anyagokat, melyekkel az antitröszt pert folytató kilenc szövetségi állam által követelt kemény büntetésnek próbálja elejét venni. Ezalatt a Windows 2000-t is elérte a GUID azonosítót kérő frissítési elv.
Összesen 500 oldalon foglalta össze érveit a Microsoft védelme. Az eljárást vezető Colleen Kollar-Kotelly bírónőnek átadott irományban többek közt az áll, hogy a kemény szankciók csak a szoftveróriás konkurenseit, mindenek előtt a AOL Time Warner és a Sun Microsystems javát szolgálnák. A megbízható számítógépes platformot kereső felhasználók pedig csak a rövidebbet húznák.

A felperes kilenc szövetségi állam még részletesebb formában nyújtották be a bírónőnek az érveiket és a meglátásaikat. Ebben a beadványban mindenekelőtt a monopolisztikus működésre vonatkozó vádakról, az igazságügyi minisztérium hatás nélkül maradó kikötéseiről illetve a tanúk, köztük Bill Gates vallomásairól van szó. Mindkét oldal bejelentette, hogy az utolsó szóbeli érveiket június 19-én vonultatják fel.

A Microsoft ismét hadat üzen a kalózmásolóknak

A Microsoft egy új utat talált arra, hogyan csökkenthetné termékei kalózmásolatban terjedő példányainak számát. A jövőben csak a legálisan szerzett Windows változatokhoz lehet frissítő állományokat letölteni. A Windows XP Service Pack 1-nél már hosszabb ideje ismert elvet a következő frissítéssel a Windows 2000-ben (W2K) is bevezetik.

Azok a felhasználók, akik most lehívják a W2K frissítési funkcióját, automatikusan letölthetik a frissítő állományt. Ezzel egyidőben a Microsoft az új Update-Control 4 segítségével új adatvédelmi szabályokat is telepít, melyek néhány jelentős újítást is tartalmaznak.

A Microsoft közleménye szerint a W2K szériaszámát (Produkt-ID) is továbbítják a szoftvercéghez. Ezzel kívánják ellenőrizni, hogy érvényes, licencelt Windows operációs rendszer működik a gépen. Ezen kívül a frissítés során egyedi GUID (Globally Unique Identifier) számot képeznek, melyet a hardverkomponensek azonosítóiból képeznek, és a gépen rögzítenek. Ez lehetővé teszi a PC későbbi pontos azonosítását.

A Microsoft szerint az új eljárások során semmilyen személyes adatot, például nevet, levél vagy email címet nem tárolnak. A lehívott konfigurálási információkat kizárólag csak az oldalon történt látogatás idején használják, és nem rögzítik. A begyűjtött adatokból az W2K bizonyos verziói a jövőben mégis igen könnyen kizárhatók lesznek a frissítési folyamatból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!