Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Döntő fázisába érkezett az antitröszt-per

2002.06.13. 15:12
A Microsoft ügyvédei útján a hét elején benyújtotta a bírósághoz az utolsó írásos anyagokat, melyekkel az antitröszt pert folytató kilenc szövetségi állam által követelt kemény büntetésnek próbálja elejét venni. Ezalatt a Windows 2000-t is elérte a GUID azonosítót kérő frissítési elv.
Összesen 500 oldalon foglalta össze érveit a Microsoft védelme. Az eljárást vezető Colleen Kollar-Kotelly bírónőnek átadott irományban többek közt az áll, hogy a kemény szankciók csak a szoftveróriás konkurenseit, mindenek előtt a AOL Time Warner és a Sun Microsystems javát szolgálnák. A megbízható számítógépes platformot kereső felhasználók pedig csak a rövidebbet húznák.

A felperes kilenc szövetségi állam még részletesebb formában nyújtották be a bírónőnek az érveiket és a meglátásaikat. Ebben a beadványban mindenekelőtt a monopolisztikus működésre vonatkozó vádakról, az igazságügyi minisztérium hatás nélkül maradó kikötéseiről illetve a tanúk, köztük Bill Gates vallomásairól van szó. Mindkét oldal bejelentette, hogy az utolsó szóbeli érveiket június 19-én vonultatják fel.

A Microsoft ismét hadat üzen a kalózmásolóknak

A Microsoft egy új utat talált arra, hogyan csökkenthetné termékei kalózmásolatban terjedő példányainak számát. A jövőben csak a legálisan szerzett Windows változatokhoz lehet frissítő állományokat letölteni. A Windows XP Service Pack 1-nél már hosszabb ideje ismert elvet a következő frissítéssel a Windows 2000-ben (W2K) is bevezetik.

Azok a felhasználók, akik most lehívják a W2K frissítési funkcióját, automatikusan letölthetik a frissítő állományt. Ezzel egyidőben a Microsoft az új Update-Control 4 segítségével új adatvédelmi szabályokat is telepít, melyek néhány jelentős újítást is tartalmaznak.

A Microsoft közleménye szerint a W2K szériaszámát (Produkt-ID) is továbbítják a szoftvercéghez. Ezzel kívánják ellenőrizni, hogy érvényes, licencelt Windows operációs rendszer működik a gépen. Ezen kívül a frissítés során egyedi GUID (Globally Unique Identifier) számot képeznek, melyet a hardverkomponensek azonosítóiból képeznek, és a gépen rögzítenek. Ez lehetővé teszi a PC későbbi pontos azonosítását.

A Microsoft szerint az új eljárások során semmilyen személyes adatot, például nevet, levél vagy email címet nem tárolnak. A lehívott konfigurálási információkat kizárólag csak az oldalon történt látogatás idején használják, és nem rögzítik. A begyűjtött adatokból az W2K bizonyos verziói a jövőben mégis igen könnyen kizárhatók lesznek a frissítési folyamatból.