Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Antitröszt-per: közel a vég

2002.06.19. 15:32
A Microsoftot és a kilenc amerikai államot képviselő ügyvédek szerdán három-három órában összegzik végső álláspontjukat a versenyszabályozás megsértése miatt elítélt szoftvervállalatra kiszabandó megszorításokkal kapcsolatban. New York-i informátorunk szerint Colleen Kollar-Kotelly bírónő megkísérli egyben megoldani az évek során két különböző irányba csavarodott pert.
A négy éve folyó bírósági ügy végjátékában a felek megkísérlik meggyőző érvrendszerbe foglalni azt a harminckét vallomást (köztük Bill Gatesét és Steve Ballmerét), amelyet március és május között ütöttek nyélbe az optimális jogorvoslat meghatározására hivatott bíróság előtt.

Mint ismert, tavaly júniusban a fellebviteli bíróság helyben hagyta a Microsoftot az elsőfokú ítéletet, amely szerint a vállalat piaci erejét felhasználva törvénytelenül szorította le a pályáról Netscape-et és a Javát. A Microsoft javasolt feldarabolását azonban elvetették - a per ezt követően került Coleen Kollar-Kotelly elé a megfelelő bünti megállapítása érdekében.

Beszélni szeretnének

A zárónapon Microsoft várhatóan arra a megegyezésre hivatkozik majd, amelyet a felperes tizennyolc állam közül kilenccel, illetve az amerikai igazásügyminisztériummal kötöttek. Emellett kitartanak majd álláspontjuk mellett, amely szerint a pert folytató kilenc állam követelése operációs rendszerük és szoftvereik megfelelő szétválasztása, végső soron ellehetetlenítené munkájukat és rossz lenne a fogyasztóknak.

Az államok jogi képviselői arról igyekeznek meggyőzni a birónőt, hogy az általuk kért szankciók feltétlenül szükségesek az egészséges piaci verseny visszaállításához, illetve próbálják igazolni állításukat, hogy a másik kilenc állammal kötött peren kívüli megegyezés kikötései nem tartják vissza a Microsoftot a monopolkodástól.

Mindezt persze csak elvileg.

Népmesei megoldás

New York-i informátorunk szerint Kollar-Kotelly bírónő arra készül, hogy a végső monológokat a közbekérdezés klasszikus eszközével egy közvetítési tárgyalássá alakítsa. A bírónő igyekszik majd megállapítani, hogy pontosan melyek azok a megszorítások amelyek feltétlenül szükségesek a törvény betartatásához - így például pontosításra kérheti a Microsoft jogászait, akik a kilenc kemény állam javaslatát megfelelő körülíratlanság miatt kritizálták.

Antitrösztper-szakértők szerint Kollar-Kotelly birónő túlvállalta magát, amikor egyesítette az ügyeket: ha a pert folytató államok javaslatát fogadja el, és az időközben létrejött megegyezést elveti, az amerikai igazságügyminisztérium folytatni kényszerül az épp lezárt pert. Kollar-Kotelly igy szükségszerűen arra törekszik, hogy az időközben két csoportra vált felpereseket és a Microsoftot egy közös megoldás elfogadására bírja, amely valószínűleg középút lesz a két jogorvoslati javaslat: a megegyezésben foglalt Office ikonok deszktopról való eltávolítása illetve az Internet Explorer forráskódjának államok által követelt nyilvánosságra hozatala között.