Lehel
17 °C
27 °C

Európai ultimátum a Microsoftnak

2003.08.06. 15:01
Az Európai Bizottság a most zajló kartellvizsgálat keretében felszólította az amerikai Microsoft szoftvercéget, hogy szüntesse be a fogyasztókat és a konkurenciát megkárosító piackorlátozó magatartást.
A hivatal Brüsszelben kiadott szerdai közleménye szerint a világ vezető szoftvercégének azt róják fel, hogy jogellenes módon kihasználva a személyi számítógépek piacán élvezett vezető helyzetét a szerverek területére is megpróbálta kiterjeszteni a befolyását.

A Bizottság szemében ezen kívül szálka még a Windows Media Player multimédia program összekapcsolása a kliens számítógépeken használt Windows operációs rendszerrel.

Panaszok

Az Európai Bizottság eljuttatta a Microsoftnak az úgynevezett panaszlistát, a kritizált jelenségeket pontokban felsorolva. Mario Monti EU versenyjogi biztos kijelentette: a Microsoftnak most van az utolsó lehetősége reagálni a felvetésekre, mielőtt a Bizottság meghozza döntését. Az amerikai szoftvergyártót az uniós eljárásban magas pénzbírság fenyegeti, emlékeztet a dpa.

A panaszlistából Monti szerint kitűnik, hogyan lehetne a versenyjogi aggályokat kiküszöbölni. A Bizottság egyebek mellett azt javasolja, hogy a Microsoft kínáljon egy olyan Windows változatot, amely nem tartalmazza a Windows Media Playert.

A piacvezető helyzettel való visszaélés gyanújával már harmadik éve folyik a Microsoft ellen a brüsszeli eljárás. Megfigyelők szerint ez az EU-versenyjog eddigi leglátványosabb esete.