Antal, Anett
16 °C
24 °C

Újabb milliárdos per a Microsoft ellen

2003.12.19. 12:11
Az Európai Unió után a RealNetworks is nemtetszését fejezte ki a Microsoft médialejátszó programjának terjesztésével kapcsolatban, s most egymilliárd dollár kártérítést követel.
A RealNetworks beperelte a Microsoftot azt állítva, hogy a szoftveróriás tisztességtelen módon monopolizálja a növekvő digitális zene- és videopiacot, írja a BBC. Az egymilliárd dollár kártérítést követelő RealNetworks szerint a Microsoft ragadozó módjára viselkedik, ugyanis minden Windows-felhasználóra rákényszeríti médialejátszó programját, ha akarja azt a vevő, ha nem.

A cég vezetője úgy vélekedett, hogy sokkal joban mehetne a RealNetworks számára az üzlet, ha a Microsoft a szabályok betartásával játszana. (A RealNetworks letölthető termékként, illetve havi előfizetéssel kínálja saját portékáját, amely a piaci versenyben fej-fej mellett halad a Microsoftéval.)

A Bill Gates alapította vállalat visszautasította a vádakat mondván, versenypiacról van szó. A társaság érvelése szerint ráadásul a RealNetworks a digitálismédia-technológia terén piacvezető, így kérdéses, miért épp az antitröszt-törvényekre hivatkozással akarja megőrizni, illetve növelni piacrészesedését.

Médiaszoftver-ügyben nem ez az első per a Microsoft ellen. Korábban az EU indított eljárást, Brüsszel szerint ugyanis a redmonti cég arra használta fel a számítógépes operációs rendszerek piacán meglévő domináns pozícióját, hogy a fogyasztókat saját médiatechnológiai-szoftverének elfogadására kényszerítse.