Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

367 millió dollárra büntették a Microsoftot

2008.04.07. 09:55
Tizenöt szabadalomsértés miatt folyik a per, az első háromból kettőt elbukott a Microsoft. A 367,4 millió dollár kifizetése után folytatás áprilisban.

A San Diegó-i bíróság 367,4 millió dollár (bő hatvanmilliárd forint) kártérítés kifizetésére kötelezte a Microsoftot a francia Alcatel-Lucent javára, mert olyan technológiákat használt fel a Windows Mobile operációs rendszerben, az Outlook levelezőprogramban, illetve a Tablet PC-k kezelőfelőletén, amelyeket a franciák szabadalmaztattak.

A pert még a Lucent Technologies indította 2003-ban a Microsoft, a Dell, és a Gateway ellen, mert állításuk szerint összesen 15, szabadalmi jog által védett technológiájukat használták fel különféle termékekben (pontosabban a Lucent kutatás-fejlesztéséi vállalata, a Bell Labs technológiáit). A bíróság ezt négy külön perre osztotta szét (a következő per szintén a San Diegó-i bíróság előtt, áprilisban kezdődik), és hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, 2006-ban az Alcatel felvásárolta a Lucentet, és a Microsoft is visszaperelte a céget, kilenc szabadalomsértéssel vádolva őket.

A mostani per három, megkérdőjelezett eredetű technológiát tárgyalt. A dvd-lejátszásnál használatos videodekódoló eljárás esetében a bíró felmentette a Microsoftot, de a Tablet PC-k kézírásfelismerő algoritmusánál és az Outlookban a naptári dátumok menüből való kiválasztásánál (!) megállapította, hogy a programok olyan technológiákat használnak, amiket az Alcatel levédetett.

A Microsoft jogásza rögtön bejelentette, hogy a büntetés túlzó, és ellenkezik a jog szellemével, ezért fellebbeznek; az Alcatel szóvivője pedig azt nyilatkozta, hogy a cég csalódott a videokódolással kapcsolatos döntés miatt.