Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Papírokkal küzd a Microsoft a büntetés ellen

2006.08.01. 10:00
Még korai lenne kimondani, hogy a Microsoft megfelelt az Európai Unió követelményeinek, miszerint műszaki adatokkal kell segítenie a rivális szoftvergyártókat. Az EU szakértői vizsgálják a leadott papírokat.

Elkészítette és leadta a Microsoft az Európai Bizottság által megkövetelt dokumentumokat, és így talán elkerülheti az újabb büntetéseket, jelentette be hétfőn az Európai Unió szóvivője. Jelenleg a versenyügyi szakértők előtt vannak a benyújtott papírok, és a vizsgálat lezárultáig semmit sem lehet megtudni arról, hogy megfelelnek-e a döntésnek.

Közel a milliárdhoz

Mint azt korábban megírtuk, az Európai Bizottság két évvel ezelőtt 497 millió eurós, idén július 12-én 280,5 millió eurós bírsággal sújtotta a világ legnagyobb szoftvergyártóját, az amerikai Microsoftot a trösztellenes törvény megsértése miatt. Emellett júliusban nagyobb büntetést helyezett kilátásba, amennyiben a Microsoft továbbra sem felel meg a 2004-es figyelmeztetésének, miszerint a cégnek nyilvánosságra kell hoznia szerverszoftvereinek műszaki adatait.

A világ legnagyobb szoftvergyártó cégét két évvel ezelőtt azért marasztalta el az EU, mert a cég jogtalanul használta ki a Windows operációs rendszerével elért domináns piaci pozícióját. A szoftvergyártó a vádak szerint olyan információkat tartott vissza, amelyek segítségével a riválisok szerverszoftverei ugyanolyan gördülékenyen együttműködhetnének az otthoni és irodai asztali gépeken futó Windows oprendszerrel, mint a Microsoft saját szervertermékei.

Segít a Microsoft?

Nagy gondban lesz a Microsoft, ha az Unió szakértői nem fogadják el a most benyújtott dokumetumokat, mert július 12-től a követelés teljesítéséig akár napi hárommillió dolláros büntetést is kiszabhatnak rá.

A Microsoft azt állítja, hogy mindent megtett az ügy érdekében, és az elmúlt időszakban háromszáz szakértője folyamatosan a megoldás előkészítésén dolgozott. Szakértők ugyanakkor hosszú ideje azt hangoztatják, hogy a cég mindent lehetőséget megragadott a folyamat elnyújtása érdekében, és minden egyes döntést - beleértve a legutóbbi, 280,5 milliós büntetést - megfellebbezett.