Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Microsoft-megállapodás: ki nyer ma?

2001.11.08. 09:54
Többévi perirat, egy böngésző bukása és a kamu Antitrust (Bízd a hackerre) című film jelzi majd a történelemkönyvekben a Microsoft és az amerikai igazságügyi minisztérium küzdelmét, hiszen a peren kívüli megállapodás kevésbé lesz maradandó.
A jogi szakértők véleménye megoszlik a Microsoft és az igazságyügi minisztérium megállapodásának sikerét illetően. A szövegezés értelmében elméletileg elképzelhető, hogy erőre kapnak a konkurens szoftvercégek windows-os környezetben, de a Microsoft világuralmi pozícióját illetve ambícióit sem csorbítja, és a vállalat a világ legbefolyásosabb szoftvercége marad.

A legtöbben arra lyukadtak ki, még a versenykorlátozások ellenére sem lesz képes az amerikai kormány megakadályozni a Microsoftot, hogy visszaéljen piaci fölényével. Miután gazdasági és technikai erőforrásai gyakorlatilag érintetlenek, a redmondi birodalom továbbra is dominálni fogja a piacot.

Jogában áll hallgatni

A korábbi, a cég két részre darabolását indítványozó javaslattal szemben a mostani megállapodás eltörli azt a gyakorlatot, hogy a számítógépgyártók a Microsoft termékeit kénytelenek kizárólagosan terjeszteni, és a szoftvergyár azt sem akadályozhatja meg, hogy Windowsba épített szoftvereit alternatív megoldásokkal cseréljék le.

Így előfordulhat, hogy például a Dell gépein a jövőben a RealNetworks médialejátszója lesz az alapértelmezett szoftver a Windows Media Player helyett, vagy, hogy a Hewlett-Packard vásárlói a Yahoo üzenőszoftverét használják. Innentől már csak a versenytársakon múlik, hogy képesek-e az ingyenes szoftvereknél jobb megoldásokat kínálni piaci áron.

Ezen felül a szoftvergyárnak meg kell osztania bizonyos technikai információkat a konkurens programok készítőivel Windows operációs rendszeréről. Annak érdekében, hogy ezt ne lehessen elsunnyantani, háromfős felügyelőbizottság költözik a Microsofthoz, akiknek egyéb dolguk sem lesz, minthogy naphosszat a Windows forráskódját nézegessék. A versenytársak hozzáférhetnek majd az összes, a Windows zökkenőmentes programozásához szükséges API-hoz.

Nem fog fájni

A korlátozások ellenére a megállapodás nem kényszeríti saját szoftverei megváltoztatásába a Microsoftot, amivel sokak szerint az üzlet máris járdába harapott. A minisztérium aláírta, hogy a Windows XP opeációs rendszer maradhat, ahogy van, sőt a Microsoft önálló alkalmazásokkal is bővítheti, amelyek konkurens termékekkel vennék fel így a versenyt, mint legutóbb a Windows Messenger üzenőszoftver.

Ezzel tehát a Microsoft tovább fejlesztheti szoftvereit, operációs rendszerét, megmarad platformja árukapcsolásos jellege, a fogyasztókat bármikor eléri új alkalmazásaival, elég, ha mondjuk az internetre kapcsolódáskor figyelmezteti őket, hogy regisztráljanak vagy töltsenek le valamit.

A megállapodás értelmében a Microsoft például szabadon bombázhatja a felhasználókat Internet Explorer böngészőjében saját internetes szolgáltatásaira mutató linkekkel.

Zavar az erőben

Szakértők szerint már a közeli jövőben problémákat okozhat, hogy a megállapodásból kimaradt minden, többé-kevésbé már ismert újszerű Microsoft-megoldás leventillálása, a személyes adatokat halmozó Passport-adatbázis éppúgy, mint az ecommerce-világ leigázásáért hamarosan induló .Net-stratégia.

Többen véltek felfedezni fogalmi zavarokat a peren kívüli megállapodás szövegezésében, amelyek megnehezíthetik, hogy a versenytársak belenézzenek a Windows néhány kritikus forráskód-szeletébe. Az egyik ilyen beszólás, hogy a Microsoftnak nem kötelessége a kódmutogatás, ha az "veszélyeztetheti virusírtó-, azonosító-, jogvédő-, titkosító-rendszerek biztonságát".

Néhány jogi szakértő egyenesen odáig jutott kalkulációjában, hogy a Microsoft a megállapodással kiterjesztette hatalmát, a tetszés szerint értelmezhető passzusokkal pedig előkészítette a terepet alkalmazásai internetesítéséhez.