Árpád
-2 °C
4 °C

Kizárják a Microsoftot az EU-s közbeszerzésekből?

2008.04.14. 15:30
Heide Rühle, német EU-parlamenti képviselő olyan javaslatot nyújtott a parlament elé, ami kizárná a világ legnagyobb szoftvercégét az Unió közbeszerzési pályázataiból.

Az EU és a Microsoft háborúja nagy múltra tekint vissza, és több százmilliós büntetések jelzik a főbb állomásokat. A német zöldpárti képviselő javaslata egy 2004-es EU-döntésen alapszik. Akkor az EU 899 millió eurós büntetést szabott ki a szoftvercégre, mert az súlyosan megsértette az európai versenyszabályokat, visszaélt a piaci helyzetével, és ezzel kárt okozott a versenytársaknak és a fogyasztóknak is.

A redmondiak fellebbeztek, amit az EU-bíróság 2007 szeptemberében elutasított. Mivel ez ellen még nem történt újabb fellebbezés, a képviselő asszony a döntést jogerősnek tekinti. Márpedig az EU közbeszerzési szabályai kimondják, hogy az ilyen ügyben jogerősen elítélt cégek nem indulhatnak a közbeszerzési pályázatokon.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a Microsoftot végül valóban kizárják az EU közbeszerzéseiből, Rühle javaslata is inkább taktikai lépésként értékelhető, mint nyílt sisakos támadásként. A kizárással való fenyegetés hasznosabb lehet az EU és a cég számára is a jövőre nézve, mintha tényleg kizárnák a Microsoftot a pályázatokból: jelzés arra, hogy a százmilliós nagyságrendű büntetések kifizetésével még nincs minden elintézve, a cégnek változtatnia kell az üzleti magatartásán, ha jóban akar lenni Európával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?