Jusztina
3 °C
16 °C

Kizárják a Microsoftot az EU-s közbeszerzésekből?

2008.04.14. 15:30
Heide Rühle, német EU-parlamenti képviselő olyan javaslatot nyújtott a parlament elé, ami kizárná a világ legnagyobb szoftvercégét az Unió közbeszerzési pályázataiból.

Az EU és a Microsoft háborúja nagy múltra tekint vissza, és több százmilliós büntetések jelzik a főbb állomásokat. A német zöldpárti képviselő javaslata egy 2004-es EU-döntésen alapszik. Akkor az EU 899 millió eurós büntetést szabott ki a szoftvercégre, mert az súlyosan megsértette az európai versenyszabályokat, visszaélt a piaci helyzetével, és ezzel kárt okozott a versenytársaknak és a fogyasztóknak is.

A redmondiak fellebbeztek, amit az EU-bíróság 2007 szeptemberében elutasított. Mivel ez ellen még nem történt újabb fellebbezés, a képviselő asszony a döntést jogerősnek tekinti. Márpedig az EU közbeszerzési szabályai kimondják, hogy az ilyen ügyben jogerősen elítélt cégek nem indulhatnak a közbeszerzési pályázatokon.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a Microsoftot végül valóban kizárják az EU közbeszerzéseiből, Rühle javaslata is inkább taktikai lépésként értékelhető, mint nyílt sisakos támadásként. A kizárással való fenyegetés hasznosabb lehet az EU és a cég számára is a jövőre nézve, mintha tényleg kizárnák a Microsoftot a pályázatokból: jelzés arra, hogy a százmilliós nagyságrendű büntetések kifizetésével még nincs minden elintézve, a cégnek változtatnia kell az üzleti magatartásán, ha jóban akar lenni Európával.