Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megkezdődött a Microsoft meghallgatása

2006.03.30. 16:25
Kétnapos meghallgatáson bizonyíthatja a Microsoft, hogy már teljesítette a rá kirótt uniós előírásokat. Az uniós szakértők meglátása szerint hiába fizette ki a rekordbüntetést a cég, nem teljesítette megfelelően a feltételeket. A tét napi kétmillió eurós kötbér.

A világ legnagyobb szoftvercége az Európai Bizottság által kilátásba helyezett 2 millió eurós (532 millió forintos) napi kötbér ellen védekezik. A kartelljogi rendszabályok nem teljesítése miatt indult eljárásban csütörtökön kezdődött a meghallgatás.

Az Európai Unió versenyjogi hatóságai a büntetést 2005. december 15-ig, az utolsó haladék lejártáig visszamenőleg vetnék ki, amennyiben a Microsoft a kétnapos meghallgatás alatt nem igazolja a két évvel ezelőtt kiszabott versenyjogi előírások teljesítését.

A Bizottság a szoftvercéget 2004-ben 500 millió eurós (133 milliárd forintos) pénzbírságra ítélte, hogy csökkentse a versenytársakat ért piaci hátrányokat. Az uniós szakértők meglátása szerint hiába fizette ki a rekordbüntetést a Microsoft, nem teljesítette megfelelően a feltételeket.

Tudni lehetett, hogy baj lesz

Szakértők már annak idején előre jelezték, hogy problémák lesznek annak kikényszerítésével, hogy a Microsoft más gyártóknak információkat adjon saját szoftvertermékei pontos működéséről.

A Microsoft vezető ügyvédje, Brad Smith a zárt ajtók mögött megkezdődött brüsszeli meghallgatás előtt azt nyilatkozta, hogy a vállalat már túl is teljesítette a Bizottság határozatát, de készek az újabb áldozatokra. A napi kötbér kiszabása ezen semmit nem lendítene.

Az Európai Bizottság ezzel szemben világossá tette, hogy a meghallgatást az amerikai szoftverkonszern pr-akciójának tartja. A meghallgatást levezető uniós illetékes, Cecilio Madero kifejtette, hogy szerinte a Microsoft csak a média figyelmét felkeltendő használja ki ezt a jogi lehetőséget.

Nyilvánosan szerették volna

Eredetileg ugyanis a Microsoft nyilvános meghallgatást szeretett volna. Ez azonban jogi megfontolásokból nem lehetséges, döntött a Bizottság. Az eseményen a szoftvercég versenytársai is szót kapnak. A Bizottság végleges döntése néhány héten belül várható.

A brüsszeli meghallgatással párhuzamosan a Luxemburgban székelő Európai Bíróság (ECJ) előtt zajlik a Microsoft által az eredeti, 2004-es döntés ellen indított per. Az elsőfokú tanács áprilisban tartja az ügyben az egyhetes nyilvános meghallgatást.

Ezen túl a konszernt újabb uniós eljárás fenyegeti az új Windows Vista operációs rendszer miatt. Az Európai Bizottság ebben is versenyjogi problémákat sejt, amennyiben például a keresőfunkciót és más szolgáltatásokat közvetlenül integrálnak a rendszerbe.

A Windows piacvezető szerepe miatt ez árthat más szolgáltatóknak, közölte a Bizottság írásban a Microsofttal. Ebben az ügyben viszont még nem indult formális eljárás, főként azért, mert a Vista megjelenése az eredetileg kitűzött dátumhoz képest egyre többet csúszik.