Piroska
-2 °C
5 °C

A Bizottság kötbérrel fenyegeti a Microsoftot

2005.04.29. 14:32
Az Európai Unió versenyjogi főbiztosa világossá tette a Microsoft vezérigazgatója, Steve Balmer számára, hogy egy évi időhúzás után véget ért a türelmük.
Az EU versenyjogi főbiztosával, Neelie Kroes-zal folytatott személyes megbeszélésén a Microsoftot vezető Steve Ballmer súlyos kritikával szembesült, írta Computerwoche. Elmaradások vannak ugyanis az Európai Bizottság által a Microsoftra kiszabott kartelljogi szankciók teljesítésével.

Kroes világossá tette, hogy a Bizottság türelme véget ért, jelentette ki a főbiztos szóvivője, Jonathan Todd a kedd esti egyórás megbeszélést követően. A kartellhivatal elvárja, hogy az amerikai szoftvercég a rá kirótt rendszabályokat sürgősen és teljes terjedelmében tartsa be.

A pénz a legkevesebb

Az uniós versenyjogot sértő gyakorlata miatt a Bizottság tavaly márciusban 497 millió eurós pénzbírságra ítélte a Microsoftot, és további komoly szankciókat hozott.

A szoftvercéget így arra kötelezték, hogy Európában az intergrált Media Player lejátszótól mentes Windows-változatot is tartson a kínálatában. Ezen kívül a Workgroup szervereknél a versenytársai számára tisztességes feltételek mellett biztosítson hozzáférést bizonyos műszaki adatokhoz.

Napi kötbér ketyeghet

"A bizottság döntése óta immár több mint egy év eltelt, mégsem tudjuk azt mondani, hogy a Microsoft teljesítette a követeléseket" - mondta Jonathan Todd. Ha a szoftvergyártó továbbra is vonakodik, a Bizottság kötelessége megtenni a megfelelő lépéseket.

Az EU például kitűzhet egy dátumot, és ezt követően minden további napért a Microsoft napi globális forgalmának 5 százalékát kitevő büntetést szabhat ki.

Todd szerint a Neelie Kroes-zal folytatott beszélgetés a Microsoft kezdeményezésére történt. Tom Brookes Microsoft-szóvivő a találkozót a két fél közötti folyamatos párbeszéd részének nevezte.