Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Szektor beszól: cseles az XP-szerviz

2002.09.23. 09:34
Nyugati sajtójelentések szerint feljelentette a Microsoftot az amerikai igazságügyminisztériumnál a cég piaci konkurenseit tömörítő szervezet. Panaszuk: az átlagfelhasználó továbbra sem tudja eltávolítani az operációs rendszeréből az Internet Explorert vagy a Mediaplayert.
Hat pontban taglalja a végrehajtási hiányosságokat az a levél, amelyet a ProComp szoftveripari érdekvédelmi egyesület küldött az amerikai igazságügyminisztériumnak. A Netscape, az Oracle, a Sun és további piaci szereplők alapította szervezet szerint a Microsoft nem teljesíti azon kötelességeit, amelyek a piaci erőfölénykedés nyomán a kormányzattal 2001 novemberében létrejött megállapodás alapján rá hárulnának.

A versenyt, amelyet az amerikai kormányzat szeretett volna látni a deszktopokon, a szeptember 9-én kiadott Windows XP Service Pack 1-gyel állították visza a redmondiak. A programfrissítés lehetővé teszi, hogy a felhasználó letiltsa az Internet Explorert és a Media Playert és más böngészőt vagy médialejátszót telepítsen helyettük.

Se start, se help

A ProComp kifogásai szerint a service pack nem helyezett el külön gombot a Start menüben, amelynek segítségével a felhasználó eltávolíthatja az előre telepített programokat. Rámutattak továbbá, hogy a programfrissítés nem érhető el elég könnyen: nem lehet közvetlenül hozzá férni a vállalat honlapján, ahonnan csak Internet Explorerrel lehet letölteni. A ProComp nyerészkedésgyanúsnak érezte, hogy aki nem vállal egy böngészővisszatelepítést a leszedésért, az CD-n tíz dollárért juthat hozzá a javítócsomaghoz.

Kifogásolták továbbá, hogy a javítás működése félrevezető, használata bonyolult és a Súgó sem tartalmaz bejegyzést a témakörrel kapcsolatban.

Biztosítják a sikert

Jim Desler Microsoft szóvivő alaptalannak nevezte az állításokat. "Sokat teszünk azért, hogy végrehajtsuk a megállapodásban foglaltakat, és együttműködünk a kormányzattal és az iparral, hogy biztosítsuk a sikert" - szögezte le Desler.

A Microsoft és az igazságügyminisztérium megegyzéséhez egyébként az antitrösztpert indító amerikai államok közül kilenc csatlakozott. További kilenc állam és a megegyezés ügye jelenleg Colleen Kollar-Kotelly bírónő előtt van, aki később hozza meg döntését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!