Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szektor beszól: cseles az XP-szerviz

2002.09.23. 09:34
Nyugati sajtójelentések szerint feljelentette a Microsoftot az amerikai igazságügyminisztériumnál a cég piaci konkurenseit tömörítő szervezet. Panaszuk: az átlagfelhasználó továbbra sem tudja eltávolítani az operációs rendszeréből az Internet Explorert vagy a Mediaplayert.
Hat pontban taglalja a végrehajtási hiányosságokat az a levél, amelyet a ProComp szoftveripari érdekvédelmi egyesület küldött az amerikai igazságügyminisztériumnak. A Netscape, az Oracle, a Sun és további piaci szereplők alapította szervezet szerint a Microsoft nem teljesíti azon kötelességeit, amelyek a piaci erőfölénykedés nyomán a kormányzattal 2001 novemberében létrejött megállapodás alapján rá hárulnának.

A versenyt, amelyet az amerikai kormányzat szeretett volna látni a deszktopokon, a szeptember 9-én kiadott Windows XP Service Pack 1-gyel állították visza a redmondiak. A programfrissítés lehetővé teszi, hogy a felhasználó letiltsa az Internet Explorert és a Media Playert és más böngészőt vagy médialejátszót telepítsen helyettük.

Se start, se help

A ProComp kifogásai szerint a service pack nem helyezett el külön gombot a Start menüben, amelynek segítségével a felhasználó eltávolíthatja az előre telepített programokat. Rámutattak továbbá, hogy a programfrissítés nem érhető el elég könnyen: nem lehet közvetlenül hozzá férni a vállalat honlapján, ahonnan csak Internet Explorerrel lehet letölteni. A ProComp nyerészkedésgyanúsnak érezte, hogy aki nem vállal egy böngészővisszatelepítést a leszedésért, az CD-n tíz dollárért juthat hozzá a javítócsomaghoz.

Kifogásolták továbbá, hogy a javítás működése félrevezető, használata bonyolult és a Súgó sem tartalmaz bejegyzést a témakörrel kapcsolatban.

Biztosítják a sikert

Jim Desler Microsoft szóvivő alaptalannak nevezte az állításokat. "Sokat teszünk azért, hogy végrehajtsuk a megállapodásban foglaltakat, és együttműködünk a kormányzattal és az iparral, hogy biztosítsuk a sikert" - szögezte le Desler.

A Microsoft és az igazságügyminisztérium megegyzéséhez egyébként az antitrösztpert indító amerikai államok közül kilenc csatlakozott. További kilenc állam és a megegyezés ügye jelenleg Colleen Kollar-Kotelly bírónő előtt van, aki később hozza meg döntését.