Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Izraelben monopólium a Microsoft

2001.11.13. 12:58
Míg Amerikában már csak kilenc állam folytatja a Microsoft elleni trösztellenes pert, és a többiek megegyeznének a szoftvercéggel, külföldön töretlenül folynak a cég elleni eljárások. Az izraeli versenyhivatal monopóliumnak nyilvánította a céget, melynek a jövőben szabályozzák üzleti magatartását, Dél-Koreában pedig hamarosan megindulhat annak vizsgálata, hogy visszaél-e monopóliumával a Microsoft az XP bevezetése során.
Az izraeli versenyhivatal döntése alapján az országban a Microsoft hivatalosan is monopóliumnak számít - írja a der Standard. Ennek következtében a redmondi szoftvercég izraeli marketingakcióit a jövőben jogilag korlátozzák. Így például a Microsoft ezentúl egy vásárlójának sem ígérhet előnyöket, ha a konkurencia termékével szemben az övéket preferálja. Ugyanígy tilos a szoftverkonszern számára az egymáshoz kötött termékek értékesítése. Előfordult ugyanis, hogy a programok megvásárlásánál ragaszkodtak a cég más termékeinek megvételéhez is.

Az EU folytatja a vizsgálatot

Az Európai Bizottság változatlanul folytatja a Microsoft vizsgálatát, mely vizsgálat egyelőre kezdeti szakaszban van - jelentette be az EU bizottságának egyik szóvivője Brüsszelben a cég és az amerikai Igazságügyi Minisztérium peren kívüli megállapodásának bejelentése után. Ez a versenyfelügyeleti vizsgálat teljesen független az amerikai Microsoft-ügytől - tette hozzá a szóvivő. "A Microsoft még nem felelt az Európai Bizottság versenyfelügyeletének augusztus végi panaszaira, a cég európai gyakorlatát és viselkedését illetően. Még hátra van az is, hogy a Microsoft szóbeli meghallgatást kérjen. Ha minden meglesz, akkor röviddel karácsony előtt megtartható a meghallgatás" - mondta a szóvivő. Az EU elsősorban azt vizsgálja, megsérti-e a versenyszabályokat a Microsoft azzal, hogy a médialejátszót (Media Player) beépíti a Windows operációs rendszerbe.

Dél-Koreában is bepanaszolták a céget

A Daum Communications internetszolgáltató panasza nyomán rövidesen vizsgálat indul a Windows XP operációs rendszer miatt - közölte október elején Szöulban a Fair Trade Commission (FTC). A Daum 17 internetes céggel közösen panaszolta be a céget, mivel szerintük a Microsoft az XP és az interneten használatos különböző programok összekapcsolásával versenyellenes helyzetet teremt. A Microsoft Korea nem kommentálta a vádakat. A panaszt először alaposan kivizsgálják, mondta a szoftvercég helyi leányvállalatának szóvivője.

A Daum Communications az ország legnagyobb internetes portálját tartja fent. Panaszának indoklásában kifejti, hogy a Microsoft az operációs rendszerek területén élvezett előnyét arra használja, hogy a Windows XP és más Microsoft-programok telepítésére kényszerítse a koreai számítógépgyártókat. A cég reményei szerint a beadványa nyomán az országban felfüggesztik az XP bevezetését.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft