Márk
13 °C
28 °C

A Microsoft a legfelsőbb bírósághoz fordul

2001.08.08. 09:01
A Microsoft kedden az amerikai legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy megakadályozza monopóliumként való elítélését az operációs rendszerek piacán.
Bill Gates
A világelső szoftverkonszern a washingtoni fellebbviteli bíróság ilyen értelmű határozatának érvénytelenítését és új eljárás elrendelését kérte a legfelsőbb bíróságtól. Az amerikai óriáscég egyúttal felhívta a fellebbviteli bíróságot: addig ne tegyen semmilyen további lépést, amíg a legfelsőbb bíróság el nem dönti, hogy elfogadja-e az ügyet.

Jogi szakértők nem sok esélyt adtak a Microsoft kérelmének. De a legfelsőbb bírósági döntés októberig elhúzódhat, és ezzel halasztódhat a következő felvonás: a pénzbírság kiszabása a Microsoftra a versenyszabályok megsértése miatt. Ezzel új bírót bíznának meg, mert Thomas Penfield Jackson bírótól elvonták az ügyet.

A fellebbviteli bíróság júniusban érvénytelenítette ugyan Jackson ítéletét, amely a Microsoftot kettéosztotta volna (egy operációs rendszereket, illetve egy alkalmazásszoftvereket előállító cégre), de helybenhagyta azt a verdiktjét, amely szerint a Bill Gates vezette óriás monopólium az operációs rendszerek piacán, és részben versenyellenes üzleti gyakorlatot folytatott.

A múlt héten ugyanez a fellebbviteli bíróság elutasította annak a döntésének a felülvizsgálatát, amely szerint a Microsoft a monopóliumát próbálta oltalmazni azzal, hogy az Explorer internet-navigátort jogellenesen, szinte visszafordíthatatlan módon összekapcsolta operációs rendszerével, a Windowsszal.

A Microsoft azonban megtehette, hogy a legfelsőbb bírósághoz fellebbez, és ezzel a lehetőséggel élt kedden. Számos elemző szerint a Microsoft új operációs rendszere, a Windows XP október 29-én esedékes piacra dobása előtt folyamodott a halogató taktikához.