Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Gates az Intelnél lobbizott

2004.03.25. 23:20
Egy minnesotai bíróság előtt bizonyítékként mutatták be a Microsoft belső levelezésének egyik pikáns darabját. Bill Gates az Intel akkori elnökének, Andy Grove-nak azt javasolta, hogy a processzorgyártó gondolja át a kapcsolatát a Microsoft egyik versenytársával.
Első alkalommal mutattak be amerikai bíróság előtt olyan iratokat, amelyek igazolhatják, hogy a világ legnagyobb szoftvercége visszaélt a piacvezető helyzetével.

Az Európai Bizottság döntését követően a Microsoftnak a hazai fronton is komoly vádakkal kell szembenéznie. A Minnesota államban indított kartelellenes vizsgálatban olyan belső dokumentumokat nyújtottak be, amelyek leleplezhetik a szoftvercégnek a versenytársakkal szemben alkalmazott taktikáját.

A New York Times beszámolója szerint a felperes oldal bizonyítékként sorakoztatta fel többek közt Bill Gates 1990. júniusában kelt egyik levelét. Ebben a Microsoftot alapítója az Intel akkori vezetőjének, Andrew S. Grovenak azt írta, hogy a Go Cooperation szoftvercég támogatása a Microsoft elleni agresszív lépésként értékelhető.

Meggondolta magát az Intel

A Go ügyében a felperesek most egy sor további dokumentumot nyújtottak be, amelyek igazolhatják, hogy a Microsoft hozzáfért a szoftvercég eredetileg üzleti titokként kezelt adataihoz.

A felperesek szerint ezek a dokumentumok leleplezhetik a Microsoft taktikáját, és bebizonyíthatják, hogy a szoftvercég visszaélt piacvezető helyzetével.

Ugyanis a nevezetes levél után nem sokkal az Intel 10 millió dollárról 2 millió dollárra csökkentette a már akkor egyfajta tábla PC-ről álmodozó kis szoftvercégbe fektetett összeget.

"A fogyasztókat megkárosították, hiszen megfosztották őket a választási lehetőségtől. A legnagyobb kárt viszont az okozta, hogy a Microsoft elnyomta az inoovációt és az új technológiákat" - idézte az eWeek Eugene Crew, a minnesotai felperesek ügyvédjét.

A benyújtott dokumentumok a beadvány készítői szerint bizonyíthatják, hogy a Microsoft tisztességtelen eszközökkel hogyan tudta kiszorítani a piacról a mobil operációs rendszereket kínáló Go fejlesztőcéget.

Nincs köze az árhoz

Az adott esettel kapcsolatban irrelevánsak a benyújtott dokumentumok, jelentette ki Stacy Drake, a Micosoft egyik szóvivője. "Igen régi dokumentumokról van szó, amelyeket kiszakítottak a szövegkörnyezetükből, és amelyeket most a tárgyalás valódi tárgyának elmaszatolására használnak" - jelentette ki Drake.

A minnesotai perben főként a szoftvercég árképzési politikája képezi a vita tárgyát. A Microsoft mostanáig összesen 1,6 milliárd dollárt fordított 10 amerikai szövetségi államban a peren kívüli egyezségekre.