Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Büntethető a Microsoft

2006.07.04. 11:45
Több száz mérnök dolgozik azért, hogy a Microsoft megfeleljen az Európai Bizottság 2004-es döntésének, miszerint a szoftveróriásnak műszaki információkat kell átadnia a riválisainak. Az EU azonban napi kétmillió eurós kötbért is a Microsoftra.

Úgy tűnik hamarosan véget ér a Microsoft évek óta húzódó trösztellenes pere. Az illetékes uniós bizottság megállapította, hogy a Microsoft nem felelt meg az Európai Bizottság korábbi határozatának, magyarán lehetővé vált, hogy kiszabják az amerikai szoftvercégre a legfeljebb napi kétmillió eurós büntetést. Ez nagyjából félmilliárd forinttal egyenértékű.

Az uniós döntéshozókhoz közel álló források szerint a tanácsadó bizottság július 10-én újra ülést tart, ahol már arról döntenek, hogy pontosan mekkora bírságot szabjanak ki a szoftveróriásra, írta a Cnet.

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság 2004 márciusában elmarasztalta a Microsoftot, a világ legnagyobb szoftvercége ugyanis kihasználta a Windows operációs rendszerével elért domináns pozícióját. Az EU emiatt arra kötelezte a céget, hogy hozzon nyilvánosságra bizonyos műszaki információkat az oprendszerrel kapcsolatban. Microsoftnak gyakorlatilag a versenytársak fejlesztőit kellett volna útmutatókkal ellátnia, független szakértők viszont használhatatlannak minősítették a Microsoft által kiadott információkat.

A Microsoft azt nyilatkozta, hogy keményen dolgozik a határidő betartásán, illetve hogy elkészítse a riválisainak szánt műszaki leírásokat. A szoftvercég szerint háromszáz alkalmazottja csak ezzel a projekttel foglalkozik. A Microsoft szerint igazságtalan lenne most kiszabni a büntetést, miközben dolgozik a legutolsó, július 18-i határidő betartásán. Az uniós szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a büntetésnek semmi köze nincs az éppen futó projekthez. A Microsoftnak ugyanis másfél év állt a rendelkezésére a Bizottság 2004-es döntéshozatala után, hogy megfeleljen a követelményeknek.