Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Büntethető a Microsoft

2006.07.04. 11:45
Több száz mérnök dolgozik azért, hogy a Microsoft megfeleljen az Európai Bizottság 2004-es döntésének, miszerint a szoftveróriásnak műszaki információkat kell átadnia a riválisainak. Az EU azonban napi kétmillió eurós kötbért is a Microsoftra.

Úgy tűnik hamarosan véget ér a Microsoft évek óta húzódó trösztellenes pere. Az illetékes uniós bizottság megállapította, hogy a Microsoft nem felelt meg az Európai Bizottság korábbi határozatának, magyarán lehetővé vált, hogy kiszabják az amerikai szoftvercégre a legfeljebb napi kétmillió eurós büntetést. Ez nagyjából félmilliárd forinttal egyenértékű.

Az uniós döntéshozókhoz közel álló források szerint a tanácsadó bizottság július 10-én újra ülést tart, ahol már arról döntenek, hogy pontosan mekkora bírságot szabjanak ki a szoftveróriásra, írta a Cnet.

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság 2004 márciusában elmarasztalta a Microsoftot, a világ legnagyobb szoftvercége ugyanis kihasználta a Windows operációs rendszerével elért domináns pozícióját. Az EU emiatt arra kötelezte a céget, hogy hozzon nyilvánosságra bizonyos műszaki információkat az oprendszerrel kapcsolatban. Microsoftnak gyakorlatilag a versenytársak fejlesztőit kellett volna útmutatókkal ellátnia, független szakértők viszont használhatatlannak minősítették a Microsoft által kiadott információkat.

A Microsoft azt nyilatkozta, hogy keményen dolgozik a határidő betartásán, illetve hogy elkészítse a riválisainak szánt műszaki leírásokat. A szoftvercég szerint háromszáz alkalmazottja csak ezzel a projekttel foglalkozik. A Microsoft szerint igazságtalan lenne most kiszabni a büntetést, miközben dolgozik a legutolsó, július 18-i határidő betartásán. Az uniós szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a büntetésnek semmi köze nincs az éppen futó projekthez. A Microsoftnak ugyanis másfél év állt a rendelkezésére a Bizottság 2004-es döntéshozatala után, hogy megfeleljen a követelményeknek.