József, Bánk
-6 °C
0 °C

A fellebviteli bíróság a feldarabolás ellen döntött

2001.06.28. 22:00
A washingtoni fellebbviteli bíróság csütörtökön semmisnek mondta ki a Microsoft számítástechnikai óriáscég feldarabolásáról tavaly októberben hozott első fokú bírósági ítéletet. A bírák szerint viszont a cég visszaélt a Windows programok túlsúlya révén élvezett monopolhelyzetével.
A washingtoni fellebbviteli bíróság csütörtökön semmisnek mondta ki a Microsoft számítástechnikai óriáscég feldarabolásáról tavaly októberben hozott első fokú bírósági ítéletet.

Thomas Penfield Jackson bíró
A bírák megalapozottnak találtak viszont azt a vádat, miszerint a Microsoft visszaélt a számítógépes kezelői rendszerek piacán - a Windows programok túlsúlya révén - élvezett monopolhelyzetével, megsértve a trösztellenes törvényt. Ezért az ügyet visszautalták az elsőfokra. A Microsoft feldarabolásáról szóló döntést meghozó bíró, Thomas Penfield Jackson a továbbiakban nem vesz részt a perben.

Az elsőfokú bírósági ítélet szerint a Bill Gates által alapított szoftvergyártó cégbirodalmat ketté kellett volna vágni. Az egyik utódcég a Windows kezelői programok továbbfejlesztésével foglalkozott volna, a másikhoz kerültek volna az alkalmazási programok. A döntést a Microsoft megfellebbezte.

A Microsoft 2000. novemberében kérte egy beadványban a fellebbviteli bíróságot, hogy semmisítse meg az elsőfokú ítéletet. Minderre azután került sor, hogy az amerikai igazságügyminisztérium kérelmezte, hogy az elsőfokú tárgyalást követően azonnal a legfelsőbb bíróság tárgyalja a szoftveróriás ügyét.

A cég 150 oldalas dokumentumban azt állította, hogy a per bírája, Thomas Penfield Jackson rosszul értelmezte a törvényt és hibás döntést hozott. A Microsoft ekkor már nem vitatta, hogy monopólium birtokosa lenne, azonban azt állította, hogy piaci erőfölényével nem élt vissza. A cég korábban monopóliumának meglétét is cáfolta.

A Microsoft ellen az igazságügy-minisztérium, illetve 19 szövetségi állam 1998-ban indított trösztellenes pert.