Olivér
4 °C
8 °C

Kivel van a Novell?

2002.03.29. 16:47
Újabb fordulatot vett a Microsoft monopóliumát megtörni szándékozó per csütörtökön. A Microsoft konkurenseit azzal vádolja, hogy azok nem akarnak mást, csak maguknak nagyobb pozíciókat szerezni a piacon és ezért mindenre hajlandók - írja a Nando Times. A Novell kettős játékot játszott, a Palm pedig saját javát szolgáló keresetmódosításokat javasolt - állítja a Microsoft.
A Microsoft szerint a Novell még évekkel ezelőtt felajánlotta segítségét a Microsoftnak, ha az hajlandó a Windows operációs rendszereket úgy módosítani, hogy a korábbinál jobban együttműködjenek a Novell termékeivel. A Novell más cégekkel együtt a kormány oldalán állt az antitrösztperben, ennek fényében némileg furcsa, hogy a színfalak mögött felajánlotta támogatását.

Kettős játék

A Microsoft ügyvédje a csütörtöki tárgyaláson bizonyítékként egy 2000 februárjában írott e-mailt mutatott a Novell technológiáért felelős igazgatójától, Carl Ledbettertől. E szerint a Novell egy találkozót kezdeményezett, hogy megtárgyalják, miként tudnának segíteni a Microsoftnak.

A történteket mindkét fél másképp értelmezi. A Microsoft szerint a Novell gyakorlatilag azt ajánlotta fel, hogy hajlandó a bíróságot befolyásolni, ha a Microsoft javít a Novell szoftvereinek támogatásán. A Novell ezzel szemben ajánlatát korrektnek nevezte, elmondása szerint csak segíteni akarta a Microsoftot, hogy a vádpontokban kifogásoltakat megoldja.

Bővül a kör

Mindeközben újabb versenyző is beszállt a bokszmeccsbe, nevezetesen a Palm. A cég szoftverfejlesztési ágának versenyügyi igazgatója, Michael Mace szerint a Microsoft módszeresen úgy fejlesztette operációs rendszereit, hogy azok ne működjenek együtt a Palm készülékeivel. A Microsoft a vádakat visszautasította, sőt ügyvédük szerint éppen a Palmnak kéne egy antitrösztper vádlottjának lenni. Szerinte ugyanis a kéziszámítógépek piacát vezető Palm úgy próbálta módosítani a Microsoft elleni keresetet, hogy pernyerés esetén a Palm pozíciója erősödjön.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?