Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Megállapodott a Microsoft a magánvádlókkal

2001.11.21. 08:57
A Microsoft kedden bejelentette: sikerült megállapodásra jutnia az ellene magánfogyasztók nevében indított, trösztellenes jellegű csoportos jogviták lezárásáról, olyan feltételek mellett, hogy a szoftvercég bő egymilliárd dolláros anyagi áldozatot hoz, és ennek oroszlánrészével az amerikai iskolák számítástechnikai ellátottságának a színvonalát növelik.
Jelenleg mintegy száz ilyen csoportos magánjogvita van folyamatban - azután is, hogy november 2-án a Bill Gates alapította óriásvállalat feje felől elvonult a legsötétebb felhő: megállapodás született annak a trösztellenes pernek a lezárásáról, amelyet az amerikai szövetségi kormányzat indított, a Microsoft tisztességtelen versenypolitikája, a Windows-termékek monopolhelyzetével való visszaélés miatt. Annak a megállapodásnak az értelmében a washingtoni igazságügyi tárca nem követeli tovább a Microsoft kényszerfelosztását, a cég viszont pontosan megfogalmazott kritériumoknak eleget téve szakít eddigi "ragadozó" magatartásával, és jelentős mértékben megnyitja a piacot a versenytársak előtt.

Az államok folytatják a pert

A szövetségi kormányhoz az addig vele közösen felperesi pozícióban volt 18 állam közül csak 9 csatlakozott, a másik 9 egyelőre nem állt el a Microsoft elleni pereskedés folytatásától. E nagy pertől függetlenek a csoportos magánjogviták, amelyek jegyében a fogyasztók különböző jellegű megkárosítására, az előnyös piaci helyzettel való visszaélésből fakadó nyerészkedésre, árdrágításra és hasonló okokra hivatkozva terjesztettek elő beadványokat. Ezen utóbbi csoportba tartozó jogviták megállapodással történő lezárására nyílott remény a keddi bejelentés szerint, de a megállapodást az illetékes bírói szervnek még jóvá kell hagynia.

Kérdéses a jóváhagyás

E jóváhagyás korántsem biztos, mert számos bírálat hangzik el azzal kapcsolatban, hogy a csoportos magánjogviták tárgyává tett panaszok visszavonása fejében a Microsoft olyan áldozatot hoz, amelyen akár további nyereségeket is elkönyvelhet. A cég által megnyitandó pénzügyi források ugyan nemes közcélt szolgálnak - azt, hogy a viszonylag szegényebb térségek iskolái jórészt saját elképzeléseik szerint fejleszthessék számítástechnikai infrastruktúrájukat -, ám sokaknak nem tetszik, hogy ez akár azt is eredményezheti: iskolák tömegesen fognak rendelni Microsoft-termékeket.

Átállnak Microsoft-szoftverre?

Az amerikai iskolák számítógépesítésének kezdeti lépéseinél ugyanis az Apple bábáskodott, és rengeteg olyan oktatási intézmény van, ahol ma is Apple Macintosh gépeket használnak, miközben az iskolán kívüli világban sokkal általánosabb a Windows operációs rendszerek, illetve az azon futó programok alkalmazása. Könnyen kiderülhet, hogy a Microsoft mostani segítségnyújtása a Microsoftra való átállásra ösztönzi majd az iskolákat.