Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Mitől drágább a Sulinet?

2005.09.14. 12:47
A tiltott kettős árazás ellenére folyamatosan tapasztalható, hogy Sulinetben drágábbak bizonyos termékek. Ennek egyik oka lehet, hogy a programban résztvevő alkatrészeket szigorúbban ellenőrzik, de az is előfordulhat, hogy a nagykereskedő önkényesen szolgáltatásokat csatol a termékhez.

A Sulinet program kockázata kezdetektől fogva a kettős árazás. Annak a veszélye, hogy a forgalmazó drágábban adja ugyanazt a terméket a Sulinet program keretein belül, mint azon kívül. Megtehetné, hiszen a vásárlóknak még húsz százalékos árkülönbség esetén is megéri a drágább terméket venni: ha ugyanis az állam átvállalja a költségek felét, akkor összességében még mindig jól jár az állampolgár.

Mégis benne

#alt# Hogy a kettős árazás mégsem a Sulinet program alapértelmezett része, az a szabályoknak köszönhető: azt a forgalmazót ugyanis, amelyik drágábban adja állami támogatásban a termékeit, kizárják a programból, aminek súlya milliárdokban mérhető.

Ennek ellenére rengeteg olvasói levelet kaptunk, melyekben árkülönbségekre panaszkodtak. A legnagyobb probléma a termékek összehasonlíthatatlanságából ered, ez a kockázat például a videokártyák piacán jelentős. Ezeknek a termékeknek a legfontosabb, teljesítményüket szinte teljes egészében meghatározó része a grafikus mag. Két, különböző gyártótól érkező GeForce 6600 GT között például ideális esetben elhanyagolható a teljesítménykülönbség, hiszen a grafikus mag azonos, csak a köré épített kártyát készítették másik cégnél.

A programban mégis eltérő termékként jelennek meg, hiszen más a gyártó. Az esetek többségében pedig a Sulinetes termék a drágább, álnevet viselő ikertestvére pedig akár 10-15 százalékkal olcsóbban kerül ki a forgalmazóktól. Ráadásul ez egy támadhatatlan helyzet, hiszen a tökéletes azonosságot leszámítva valóban két különböző termékről van szó.

Szolgáltatnak

Ugyanakkor kaptunk olyan olvasói levelet is, amelyik szerint a forgalmazók teljes egyezés esetén is különböző áron kínálják termékeiket. Az egyik nagykereskedői árlistán például tizenöt százalékkal került többe az AMD Athlon 64 3200+ Sulineten belül, mint azon kívül.

Az egyetlen eltérés a garanciában volt: ha hagyományos módon vásárolunk, egy év a garancia, Sulinetben pedig három. A pluszszolgáltatás azonban nem választás kérdése, azt mindenképpen meg kell vásárolnia a fogyasztónak és természetesen az államnak, függetlenül attól, hogy igényt tart-e rá.

Ellenőrzés

Az Oktatásügyi Minisztériumtól megtudtuk, hogy a különbség a Sulinet szigorúbb előírásaiból következhet. A programban résztvevő cégeknek ugyanis be kell tartaniuk azokat a jogszabályi előírásokat, amik amúgy is vonatkoznának rájuk, viszont nincs, aki betartassa velük. A programban azonban sokkal szigorúbb az ellenőrzés, természetesen csak a sulinetes termékek esetében: a támogatás nélkül értékesített termékek vizsgálata már nem az OM hatásköre. A hagyományos értékesítésben is járna a három év garancia, ha azt a gyártó megadja a termékre, azonban megtörténhet, hogy a forgalmazó lecsippent két évet és olcsóbban adja a terméket.

Tovább kell adni

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől megtudtuk, hogy a gyártó garanciáját mindenképpen át kell adni a fogyasztóknak, azonban ennek betartását a szervezet nem tudja ellenőrizni, csak lakossági bejelentések alapján. A vásárlónak segíthet a termék dobozán hirdetett garanciális idő, jogszerűtlen ha a kereskedő ennél kevesebbet ad. Persze a vásárló meglehetősen ritkán találkozik egy processzor dobozával.

Ugyanakkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség sajtóosztályán elmondták, hogy az eltérő garanciális idő nem feltétlenül takar jogsértést. A gyártó ugyanis megegyezhet a nagykereskedővel, hogy hány év garanciával adja a terméket: kevesebb garanciával kevesebbért, többel értelemszerűen drágábban szállítja azt.

Ebben az esetben a nagykereskedő nem követ el jogsértést, a garanciális időből nem csippent le, hanem eleve "rövidebb garanciát vesz". Sőt, a kettős árazás tilalma ellen sem vét, hiszen nem ugyanazt a terméket adja el drágábban: a sulinetes változat ugyanis több szolgáltatással érkezik, tehát különbözik. Ebben az esetben azonban a nagykereskedő önkényesen dönti el, hogy milyen szolgáltatásokat kapcsol a termékhez, amit aztán nekünk, és az államon keresztül megint csak nekünk kell megfizetnünk.