Ágnes
-5 °C
2 °C

Chipkártya lehet az új munkakönyv

2002.11.28. 12:20
Januárban elkezdhetik a tíz éve megszüntetett munkakönyv szerepét átvevő munkakártya bevezetését Magyarországon. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium elé információink szerint december közepén kerül a munkakártya bevezetésének koncepciója. A tanulmányt készítő MCS Management and Consulting Service Kft. a fokozatos bevezetés mellett érvel. Az ma még bizonytalan, hogy egy egyszerű plasztiklap lesz-e az új igazolvány, vagy pedig adathordozó chippel is ellátják.
A munkakártya az 1992-ben megszüntetett munkakönyv helyére lép majd, a tervek szerint 2003. januárjától fokozatosan vezetik majd be. Első körben a nyugdíjasok és a pályakezdők jutnának az új irathoz. Kiss Péter munkaügyi miniszter szerint a kártya bevezetése 1,5-2 milliárd forintba kerülhet. 1997-ben már tervezték az új igazolvány bevezetését, akkor ugyanennyire becsülték ennek költségeit.

Tartható a kétmilliárdos terv

"Az MCS elkészítette a munkakártya bevezetéséről szóló koncepcióját" - mondta az Indexnek Csanádi Péter, a cég igazgatója. Lapunk úgy tudja, hogy a tárca asztalára december közepén kerülhet a tanulmány. Információink szerint a bevezetés költségszámításai a jövő héten fejeződnek be, ám úgy tűnik: tartható lesz a kétmilliárdos terv.

Az MCS-nél úgy vélekednek, hogy csak fokozatosan lehet bevezetni a kártyát. A kétmilliárdos költséggel számoló alapkoncepció szerint elsőként a munkavállalóknak osztanák ki, ez körülbelül ötmillió embert jelent. A másik koncepció szerint bővíthető a kártyával ellátottak köre, amennyiben a lapon az egészség- és nyugdíjbiztosítási adatok mellett más adatok (orvosi információk, vércsoport) is szerepelnek, akkor a teljes magyar népességnek kiosztható az igazolvány. Erre vonatkozóan nincs költségbecslés.

Csanádi szerint a szűkített adatsor mellett az is olcsóbbá teheti a bevezetést, ha a már meglévő kormányzati lehetőségeket: adat-hozzáférést, illetve irodahálózatot használják. Azaz elképzelhető, hogy az okmányirodák, vagy a munkaügyi hivatalok, vagy egymással párhuzamosan mindkettő feladatköre tovább bővül.

A chipkártya drága

Lapunk úgy tudja: az még nem eldöntött, hogy egy sima plasztiklap lesz az új igazolvány, vagy pedig adathordozó chippel is ellátják. Az előbbi mellett viszonylagos olcsósága szólhat. "A munkavállalással összefüggő adatoknak ugyanis nem muszáj magán az igazolványon megjelenni" - hangsúlyozta Csanádi. A kártyán csak egy kód szerepelne, melynek segítségével a központi adatbázisból lekérhetők az illető személy adatai. A chipkártya jelentősen megdrágítaná a munkakártya bevezetését.

Jelenleg az MCS-nél azt is vizsgálják, hogy chipkártya alkalmazása esetében milyen infrastruktúrát, mekkora költséggel kellene kiépíteni. Ebből az adathordozóból többféle biztonsági fokozatú létezik. Minél több személyes adatot tartalmaz, annál fejlettebbet kellene választani.

Korábban éppen a személyes adatok védelme miatt emelte fel szavát az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila szerint a különféle adatrendszerek (egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási, adóhivatali) összekapcsolása aggályos. Ennek kiküszöbölésére is két koncepció létezik. Elképzelhető, hogy szűkített adattartalom lesz elérhető a kártya használatával. Ez megakadályozná, hogy egymással csak részben összefüggő információk "összekeveredjenek". "Erre a funkciók bővítése során különösen kell ügyelni" - mondta el Csanádi Péter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!