Rafael
19 °C
33 °C

Öncenzúra az irredenta honlapon

2002.11.27. 11:30
Sem a titkosszolgálat, sem a rendőrség, sem az internetszolgáltató nem kötelezte "műsorszünetre" a nemnemsoha.hu irredenta honlapot - a rendőrség lakossági bejelentés alapján, közösség elleni izgatás gyanújával nyomoz a honlap után, de még nem tett lépéseket. A revizionista orgánum feltehetően öncenzúrát gyakorló szerkesztői szerint a nemnemsoha az arculatváltás után is a magyar törvények betartásával fog működni, "ahogyan azt eddig is tette".
A múlt héten "kiürített" irredenta honlapot, a nemnemsoha.hu-t szolgáltató Externet Kft. illetékese, Firkó János az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy az egyik napilap értesülésével ellentétben cégéhez "nem érkezett sem szóbeli, sem írásbeli felhívás a kérdéses szerver tartalom eltávolíttatására vonatkozóan egyik hivatalos szervtől sem". Az Externet betartja a hosting szolgáltatásra vonatkozó törvényeket és egyéb jogszabályokat, ám a tartalmakat nem vizsgálja, mert a jogszabályok a szolgáltatókat nem kötelezik cenzúrázásra. Az Externet nem felügyeli a szervereken lévő tartalmak ügyfél általi megváltoztatását sem, ám "amennyiben a náluk tárolt tartalmakkal szemben hivatalos kifogás merül fel, természetesen megtesszük a kellő lépéseket." - mondta Firkó János. Az irredenta oldalak tulajdonosának, Kucsera Györgynek az Externetben birtokolt tulajdonrészét firtató kérdésünkre úgy válaszolt, hogy Kucsera a társaság kisebbségi (egy-két százalékos) tulajdonosa, és mint a szolgáltatásért a díjszabásban megszabott árat fizető ügyfél, a cég szolgáltatását vette igénybe. "Kucsera György, mint tulajdonos semmilyen céges álláspont kialakításában nem vesz részt." - mondta az Indexnek az Externet illetékese.

A titkosszolgálat jelzett

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár az Index érdeklődésére elmondta, hogy a Magyar Hírlapban megjelentekkel ellentétben a Nemzetbiztonsági Hivatalnak és a rendőrségnek nincs köze a lap mostani eltűnéséhez. Tóth András szerint ugyanis az NBH munkatársai a nyáron valóban ráakadtak a nemnemsoha.hu oldalon található irredenta dalokra, és ezt jelezték is a rendőrségnek, mely akkor eljárást kezdeményezett. A mostani bezárás azonban az államtitkár szerint a lap tulajdonosa és készítője közötti megállapodás eredménye, vagyis szerinte önként távolították el az oldalt, és nem bezáratásról van szó.

A rendőrség nyomoz

A szolnoki rendőrkapitányság egyelőre nem intézkedett a nemnemsoha.hu weboldal tartalmának korlátozásáról - tájékoztatta az Indexet Bácskai Tünde. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azonban hozzátette: nyomoznak az inkriminált oldal ügyében. Erre egyébként a Pest Megyei Főügyészség egy lakossági bejelentés nyomán utasította a megyét. A bejelentő közösség elleni izgatásra alkalmas anyagokat vélt felfedezni az oldalon. A szolnoki rendőrség szerint a nemnemsoha.hu-nak nem az első rendőrségi ügye: az oldal szerkesztői már 1999-ben összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Akkor azt kifogásolta a hatóság, hogy a weblapon közösség elleni izgatásra alkalmas dalok, dalszövegek tűntek fel. Ebben az ügyben bírósági döntés is született, de addigra a szerkesztők már eltávolították a kifogásolt tartalmat.

A szerkesztők gyomlálnak

Feltehetően erről van szó most is, a nemnemsoha.hu szerkesztői a rendőrségi nyomozás és az esetleges bírósági eljárás eredményének elébe menve megpróbálják "tisztába tenni" az oldalon az évek során felgyűlt tartalmakat, kiszűrni az esetleges törvénysértéseket. Azért csak feltehetően, mert az oldal szerkesztői hallgatnak: az Index többszöri megkeresésére sem válaszoltak kérdéseinkre. A néhány napja még teljesen üres lapon azonban megjelent egy közlemény, mely szerint "a sajtóban megjelent félretájékoztatással ellentétben az oldalak nem lettek letiltva sem az Internetes rendőrség, sem az NBH, sem a rendőrség egyéb szervezete által. A portál saját hatáskörben (2002.11.13-óta!) szünetel az új arculat elkészültéig. [_] Szintén szeretnénk kijelenteni, hogy az oldalt soha nem sikerült sem belföldi, sem külföldi hackereknek feltörnie. Az ezzel kapcsolatosan megjelent híresztelések alaptalanok, bizonyítás nélküli hamis információk. "

Hogy az "arculatváltás" meddig fog tartani, azt csak találgatni lehet, mindenesetre a szerkesztők közleménye szerint a nemnemsoha.hu hamarosan újraindul, és "az arculatváltás után is a magyar törvények betartásával fog működni, ahogyan azt eddig is tette".