Piroska
-11 °C
-2 °C

Kiemelt támogatással terjesztenék az internetet

2003.01.02. 11:46
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 2003-ban konkrét programokra 29 milliárd forintot fordít, ezen belül a tárca kiemelten támogatja majd az internetelérés bővítését - nyilatkozta Kovács Kálmán, az IHM vezetője az MTI-nek.
Az összeg felosztása még nem történt meg véglegesen a pályázatok és együttműködési programok között - mondta a miniszter. 2003-ban részben folytaják a 2002-ben megkezdett programjaikat, ám új területeket is bevonnak az informatikai fejlesztésekbe.

Online háztartásokat akarnak

A tárca egyik legfontosabb feladata az internetpenetráció növelése lesz: az IHM célja az, hogy 2005-re a háztartások egynegyede elérje a hálót, illetve valamennyi oktatási intézmény, iskola rendelkezzen minőségi internet-hozzáféréssel. Ezen túlmenően bővüljön a közösségi hozzáférési lehetőségek köre és a hozzáférési pontok száma, illetve duplázódjon meg azon kis- és középvállalkozások köre, amelyek használják a világhálót.

Internetet mindenkinek

Az IHM fontos feladata az is, hogy 2005-re a távmunkában foglalkoztatottak aránya elérje a 3 százalékot - tette hozzá Kovács Kálmán. A miniszter aláhúzta: a számszerű növekedés mellett céljuk az is, hogy kiépítsék a Magyarország összes települését és közigazgatási intézményét elérő közhálót, fejlesszék a független kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi szélessávú kutatói hálózatot. Ezek révén megvalósíthatóvá válik az, hogy bizonyos időn belül mindenki igénybe vehesse az elektronikus szolgáltatásokat.

A miniszter szerint a tartalomfejlesztés és az esélyegyenlőség javítása két olyan nagy potenciális területe az informatikai fejlesztéseknek, ahol a feladatok nagysága és összetettsége miatt csak tárcaközi együttműködések révén lehet csak eredményeket elérni.

EU-kompatibilis információs társadalmi stratégia

A kidolgozás alatt lévő információs társadalom stratégia az egész nemzetet érinti, mondta el Kovács Kálmán, s nem csupán egy iparág, ágazat vagy szektor, hanem az össztársadalmi átalakulás programja. A program célja, hogy magyar társadalom az információs kor győztese legyen, miközben nő az ország versenyképessége, s kiépül egy hatékonyabb tudásgazdaság. A miniszter szerint a stratégia megvalósításához 10-12 évre lesz szükség, azaz ennyi idő alatt zárkózhatunk fel az európai uniós átlaghoz.

Készül a hírközlési törvény módosítása

Az egységes hírközlési törvény módosításával kapcsolatban a miniszter kifejtette: a munka két lépcsőben történik. Egyrészt egy úgynevezett azonnali intézkedés-csomag megalkotásával és végrehajtásával, illetve egy hosszútávú koncepció kidolgozásával valósul meg a törvény átszabása.

Az IHM közbeszerzési pályázatot írt ki a módosításokkal kapcsolatos tanácsadói munka elvégzésére. Ennek eredményét január 15-én hirdeti ki, a nyertes dolgozza ki a szakmával együttműködve a módosítások koncepcióját. A szakmailag egyeztetett jogszabály-tervezet 2003. májusára várható, amit a parlament a tárca tervei szerint 2003 októberében fogad el - tette hozzá Kovács Kálmán.

Hibás és nem EU-konform

A miniszter elmondta: a módosítások során kritikus területnek számít az egyetemes szolgáltatás szabályozása, az internettel és a jelenlegi intézményrendszerrel kapcsolatos paragrafusok. Az IHM úgy látja, hogy a hírközlési törvény által bevezetett egyetemes szolgáltatás jogintézménye hibás koncepción alapszik, ezért meg kell változtatni. Szükségessé teszi a módosítást az is, hogy az egyetemes szolgáltatás Magyarországon bevezetett támogatási rendszere nem EU-konform.

A tárca várakozásai szerint az új eszközök alkalmazása révén már januártól 25 százalékkal mérséklődhet az összekapcsolási díj mértéke, majd az év közepétől hatályos intézkedések miatt további árcsökkenésre számíthatnak az érintett szolgáltatók.

Nem lesz fordított elszámolás

Az internettel kapcsolatos módosításokkal az IHM fő célja az, hogy az internetszolgáltatók ne legyenek hátrányos helyzetben a távbeszélő cégekkel folytatott tárgyalások során. Az internetszolgáltatók támogatására a tárca azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a hálózati hozzáférési szerződések megkötését, ám ennek során az internetes társaságok nem járhatnak rosszabbul.

Ezen túlmenően a módosítás kitér arra is, hogy az internet használatával keletkező telefondíjat a vezetékes telefontársaságoknak kell kiszámlázniuk a fogyasztóknak, és ezért internetes partnereiktől nem kérhetnek pénzt.