Auguszta
-3 °C
2 °C

Heteken belül indul a netrendőrség

2001.12.13. 12:22
Januártól kezdi meg a működését az ORFK-n az internetes bűncselekményekkel foglalkozó rendőri csoport. A netes zsaruk által használt technológiát a rendőrök titokban tartják. Az új csoport egyelőre csak monitoringgal és a nyomozati szervek szakmai támogatásával foglalkozik, de várhatóan feladatköre és létszáma is bővül majd.
Az új, internetes rendőrség a tervek szerint január elsején kezdi meg működését, két jogi és két informatikus végzettségű, nyomozói tapasztalatokkal rendelkező tiszttel - válaszolta a NAPI Gazdaság kérdésére Garamvölgyi László, a rendőrség szóvivője. A tisztek több országban is tanulmányozták a hasonló szervezetek munkáját és mind európai, mind amerikai kollégáikkal napi kapcsolatban vannak.

Együttműködnek a külföldi netrendőrökkel

A szervezet együttműködik az Europollal és az Interpollal is, s az Európa Tanács számítástechnikai bűnözésről szóló egyezményének 35. cikkelyében megfogalmazott 24 órás kapcsolattartást is ki kell alakítaniuk a külföldi nyomozó hatóságokkal. Az alkalmazott hardver- és szoftverhátteret a rendőrség titokban tartja.Az internetes bűncselekményekkel már korábban is foglalkozott az úgynevezett monitoringcsoport, azonban ezt a tevékenységet még a nyáron leállították.

Lakossági bejelentésekre is számítanak

A csoport munkáját lakossági bejelentések is segítették, ezekre a jövőben is számítanak. Megfigyelők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a csoport - amerikai mintára - akár hackerek segítségét is igénybe veszi, bár a kiemelkedő képességű szakértők ára igen magas.

Digitális bizonyítékgyűjtés

Az új egység a tervek szerint központi hatáskörrel működik majd, de a törvénytelen, például gyermekpornó oldalakat várhatóan ezután sem a rendőrség, hanem az internetszolgáltató törli majd. Mivel az internetes bűncselekmények bizonyítékai könnyen eltüntethetők, a nemzetközi standardoknak megfelelő digitális bizonyítékgyűjtési technikákat vezet be a rendőrség. Az interneten bűncselekmények egész sora követhető el, az adatbázisok feltörésétől az önkényuralmi jelképek terjesztéséig.

Elolvashatják a gyanúsítottak levelezését

Az internetes rendőrök feladata egyelőre a monitoring és a nyomozati szervek szakmai támogatása lesz. Megfigyelők szerint a feladat nagysága miatt a csoport bővítésére akár egy éven belül szükség lehet. Az interneten elkövetett bűncselekmények felderítése során a rendőrség mindazon különleges és szokásos eszközét bevetheti majd, amellyel bármely más bűncselekmény felderítése során élhet. Így például a nyomozók bírói engedéllyel a levelezési rendszerekbe is betekinthetnek majd.

A nemzetközi együttműködés kapcsán a netzsaruk akár a terroristák utáni nyomozásban is részt vesznek és az azok által működtetett honlapokon terjesztett információkkal szemben is fellépnek, ilyen lehet a bombák gyártásának az ismertetése vagy a terroristaelhárító technikák nyilvánosságra hozatala. A hazai internetes rendőri csoport felállításának és működtetésének költségei ma még nem ismertek.