Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Náci pápás képért tiltották be a weboldalt

2005.05.05. 16:05
Az olasz bíróság a katolikusokat sértő tartalom miatt szerdán betiltotta az Indymedia helyi kiadását.

Az Indymedia független nemzetközi médiahálózat és hírügynökség olasz kiadásán egy montázson XVI. Benedek pápa horogkeresztes náci egyenruhában, "Nácinger" képaláírással szerepel. A római bíróság szerint ezzel kimerítették az olasz büntető törvényköny vallásgyalázásról szóló 403-as cikkelyét.

Mint ismert, Joseph Ratzinger korábban elismerte, hogy hazájában 1941 és 42 között a kötelező jellegű Hitler Jugend tagja volt.

Megsértődtek
Gianni Alemanno mezőgazdasági miniszter, az egykoron újfasiszta Nemzeti Szövetség politikusa üdvözölte a bíróság döntését, mivel szerinte amit az Indymedia Italia művelt "az a gorombaság és közönségesség csúcsa."

Az oldal továbbra is üzemel és kifogásolt kép is megtalálható rajta. Az Indymedia Italia állásfoglalásból kiderül, hogy nem áll szándékukban bezárni oldalukat, továbbá hogy május elseje óta szerverük DDOS-támadás célpontja.

A legnagyobb olasz újságírószervezet az FSNI tiltakozott a döntés ellen.

"Az Indymedia cenzúra nélkül közöl bármilyen elektronikus tartalmat - ez alapvető szerkesztési elvük" - fogalmazott az FSNI főtitkára, Paolo Serventi Longhi.

"Nem értek egyet az üzenet tartalmával, szerintem nagyon komolyan kell venni, de a sajtószabadságot emiatt nem kérdőjelezhetik meg" - tette hozzá.

Az üggyel egyidőben az olasz legfelsőbb bíróság megsemmisítette a büntető törvénykönyv két cikkelyét, amely a vallások között különbséget téve szigorúbban bünteti a katolikusokra nézve sértő megnyilatkozásokat.