Judit
2 °C
7 °C

Nagy Testvér-díj a zürichi rendőrségnek

2002.10.30. 12:39
A "rendkívül szorgalmasan szaglászó patkányok" számára alapított svájci Nagy Testvér-díjat idén Zürich kanton rendőrsége, a Q-Sys vállalat, valamint Darien de Verra, a svájci közlekedési és környezetvédelmi minisztérium tisztségviselője és a Club of Bern nyerte el, de arról nem szólnak a beszámolók, hogy a kitüntettetek megjelentek-e a winterthuri Casino színházban a kedd esti díjkiosztáson.
Az Orwell regényére utaló Nagy Testvér-díjat két éve alapították azok számára, akik az állam, a gazdaság és a kommunikáció területén a legsúlyosabban sértik meg az adatvédelem előírásait, vagy élnek vissza adatokkal.

Nyert a rendőrség

Idén az állami kategóriában a kevéssé megtisztelő kitüntetést Zürich kanton rendőrségének ítélték "a Joufara II. nyomozási adatbankban lévő, biztosítatlan adatokkal való különösen gondatlan bánásmód" nyugtázásaként. Az üzleti élet képviselői közül a Q-sys vállalat az idősek otthonaiban végrehajtott adatgyűjtésével érdemelte ki a szorgos szimatolóknak járó díjat.

A kommunikációs díjat Darien de Verra, a környezetvédelmi, közlekedési, energiaügyi és kommunikációs minisztérium különleges feladatokkal foglalkozó osztályának vezetője kapta azért a kijelentéséért, amely szerint a telefonlehallgatásra vonatkozó, éppen csak életbe lépett törvényt meg kellene szigorítani.

Titkos klubot díjaztak

Az életmű-díjat a zsűri azoknak ítéli oda, akik egész életükben különös odaadással léptek fel az emberek adatainak kiszimatolása mellett. Ezt a kitüntetést idén a Club of Bern nyerte el: ez állítólag 19 ország államvédelmi és hírszerző szerveinek egyik legtitkosabb egyesülete, a tagok bármiféle politikai ellenőrzés nélkül, folyamatosan cserélnek adatokat.

Érdemrend jár annak is, aki különösen dicséretes módon száll szembe a szimatolásssal: ezúttal a nyertes egy - természetesen álnéven fellépő - férfiú, aki a burjánzó adatgyűjtés elleni tiltakozásul olyan, nem egészen komolynak szánt elektronikus kártyát talált fel, amelyen különböző módokon pontokat lehet gyűjteni, miközben a tulajdonos névtelen marad.

54 jelöltből választhattak

A Nagy Testvér-díj zsűrije az év közben összeállított lista neveit a közönség elé terjeszti döntésre: idén 54 személy, illetve szerv vagy vállalat bizonyult érdemesnek az előzetes válogatást végző zsűri listájára. A listát készító testület élén a svájci szakszervezeti szövetség elnöke, szociáldemokrata parlamenti képviselő, Paul Rechsteiner, tagjai között számos ismert politikus és újságíró van. Arról, hogy ők hogyan szimatolják ki a szimatolókat, nem árultak el részleteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?