Vilhelmina
12 °C
28 °C

Nagy Testvér-díj a zürichi rendőrségnek

2002.10.30. 12:39
A "rendkívül szorgalmasan szaglászó patkányok" számára alapított svájci Nagy Testvér-díjat idén Zürich kanton rendőrsége, a Q-Sys vállalat, valamint Darien de Verra, a svájci közlekedési és környezetvédelmi minisztérium tisztségviselője és a Club of Bern nyerte el, de arról nem szólnak a beszámolók, hogy a kitüntettetek megjelentek-e a winterthuri Casino színházban a kedd esti díjkiosztáson.
Az Orwell regényére utaló Nagy Testvér-díjat két éve alapították azok számára, akik az állam, a gazdaság és a kommunikáció területén a legsúlyosabban sértik meg az adatvédelem előírásait, vagy élnek vissza adatokkal.

Nyert a rendőrség

Idén az állami kategóriában a kevéssé megtisztelő kitüntetést Zürich kanton rendőrségének ítélték "a Joufara II. nyomozási adatbankban lévő, biztosítatlan adatokkal való különösen gondatlan bánásmód" nyugtázásaként. Az üzleti élet képviselői közül a Q-sys vállalat az idősek otthonaiban végrehajtott adatgyűjtésével érdemelte ki a szorgos szimatolóknak járó díjat.

A kommunikációs díjat Darien de Verra, a környezetvédelmi, közlekedési, energiaügyi és kommunikációs minisztérium különleges feladatokkal foglalkozó osztályának vezetője kapta azért a kijelentéséért, amely szerint a telefonlehallgatásra vonatkozó, éppen csak életbe lépett törvényt meg kellene szigorítani.

Titkos klubot díjaztak

Az életmű-díjat a zsűri azoknak ítéli oda, akik egész életükben különös odaadással léptek fel az emberek adatainak kiszimatolása mellett. Ezt a kitüntetést idén a Club of Bern nyerte el: ez állítólag 19 ország államvédelmi és hírszerző szerveinek egyik legtitkosabb egyesülete, a tagok bármiféle politikai ellenőrzés nélkül, folyamatosan cserélnek adatokat.

Érdemrend jár annak is, aki különösen dicséretes módon száll szembe a szimatolásssal: ezúttal a nyertes egy - természetesen álnéven fellépő - férfiú, aki a burjánzó adatgyűjtés elleni tiltakozásul olyan, nem egészen komolynak szánt elektronikus kártyát talált fel, amelyen különböző módokon pontokat lehet gyűjteni, miközben a tulajdonos névtelen marad.

54 jelöltből választhattak

A Nagy Testvér-díj zsűrije az év közben összeállított lista neveit a közönség elé terjeszti döntésre: idén 54 személy, illetve szerv vagy vállalat bizonyult érdemesnek az előzetes válogatást végző zsűri listájára. A listát készító testület élén a svájci szakszervezeti szövetség elnöke, szociáldemokrata parlamenti képviselő, Paul Rechsteiner, tagjai között számos ismert politikus és újságíró van. Arról, hogy ők hogyan szimatolják ki a szimatolókat, nem árultak el részleteket.