Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Legalizálná a másolást az OECD

2005.06.22. 08:45
Egyre jobban terjednek a fájlcserélő rendszerek és nő felhasználói körük az OECD legújabb tanulmánya szerint.

Az internethasználók egyharmada töltött már le filmeket, zenéket, szoftvereket p2p rendszereken keresztül - írja az oecd.org.

A tanulmány szerint főként az európaiak használják a fájlcserélő rendszereket, amelyeken keresztül egyszerű letölteni olyan nagyméretű fájlokat, mint például a filmek vagy a szoftverek. Egy tavaly októberi felmérés szerint a népszerá peer-to-peer (p2p) fájlcserélő rendszereket megközelítőleg 10 millióan használták egyidejűleg az OECD-országokban.

Az új OECD-tanulmány beszámol arról is, hogy a fájlcserélő rendszerek által okozott szerzői jogsértések egyre inkább érintik a filmipart. Kimutatták, hogy 2003 óta az OECD-országokban élők több filmet, képet és játékot töltenek le, mint zenét.

2002-ben még a zenei letöltések aránya volt nagyobb (62,5 százalék), míg 2003-ra megfordult az arány, és a film, kép és játékok letöltése már 51,3 százalékot tett ki.

Az OECD szerint a megoldás az lehet, ha sikerül az engedélyezett fájlmegosztó rendszereket új üzleti modellként elfogadtatni, amelyen keresztül törvényes úton hozzá lehet jutni a szerzői joggal védett szellemi termékekhez.